Cursus grondwet voor de demonstrant

Lieve kiezer,

een cursus grondwet voor de demonstrant. Deze waanzinnig interessante titel stond afgelopen vrijdag in Trouw.

Een voorman van de protestbeweging in Algerije, Mustafa Bouchachi, een mensenrechtenadvocaat, probeert demonstranten te leren hoe je een goeie democratische grondwet formuleert. “We willen dat jonge mensen de politiek in gaan en hun eigen partijen oprichten of bestaande partijen van binnenuit hervormen.”

Voilá, een Algerijn die bezig is met partijvorming. Mogelijk kan “project rood, geel en blauw” (partijvorming via lijn van socialisme-midden-liberalisme, Project rood, geel en blauw) behulpzaam zijn. Het fijne van deze tijd is dat Mustafa Bouchachi gewoon te vinden is op facebook. Echt, binnen drie seconden had ik hem, en ik stuurde hem enthousiast een message via messenger. De statuten van Evenwicht (www.evenwichtdegelepartij.nl) zijn natuurlijk beschikbaar.

Helaas is zijn Engels misschien net zo goed als mijn Frans. Ik heb nog geen reactie. Google translate zal ons moeten verbinden.

De loopbaancoach probeert mij aan de grond te zetten, hopelijk overleeft mijn enthousiasme voor “project rood, geel en blauw” het loopbaantraject. Voorlopig ben ik nog wel even bezig.

Als er een Algerijn is in Nederland, die vloeiend Arabisch spreekt, bekend is met onze grondwet (available for copy), dus politieke partijen en gemeenteraden en de Tweede Kamer een beetje snapt, en geïnteresseerd is in democratie voor zijn land van herkomst, dan hoor ik het graag.

Mustafa Bouchachi

Morhaf en ik hebben “Staatsinrichting voor Vrede” al geschreven in het Arabisch, natuurlijk beschikbaar, mochten ze daarin geïnteresseerd zijn. We leggen het spel tussen links-midden-rechts uit. Het maatschappelijke krachtenveld moet je vangen in politieke partijen, en dan samen werken in een democratisch orgaan (gemeenteraad, provinciale staten of Tweede Kamer). En partijen moeten natuurlijk verenigingen zijn. Mogelijk kan een Algerijnse Nederlander ons hier bij helpen.

Je Irene, die van de loopbaancoach te horen heeft gekregen iets aan de inhoudelijke versnippering op haar CV te doen, maar die nu alweer geïnteresseerd is geraakt in Algerije.

 

This entry was posted in Algerije, Evenwicht, Gemeenteraad, Huis van Thorbecke. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s