Project rood, geel en blauw

Lieve kiezer,

De zondagmorgen blijft toch een ochtend van bezinning. Ik luister nooit meer naar preken, maar heb ook nog niet de nijging om nu mijn boodschappentas te pakken.

Lieve kiezer, wat moet ik? Evenwicht, de gele partij, www.evenwichtdegelepartij.nl is ook het project rood, geel en blauw: democratie uitleggen aan Syriërs. Hoe kunnen we er verder aan werken?

Toen we Evenwicht oprichtten, heb ik Morhaf alles geleerd over democratie. Hoe werkt het? We maakten een handleiding voor democratie, “Staatsinrichting voor Vrede”, in het Arabisch, en Morhaf begreep het gewoon. We deelden politieke partijen in, net als in het Europees parlement, in rood, geel en blauw. Socialisten, midden en liberalen. De Partij van de Dieren was nog even lastig voor Morhaf, maar ik schaarde die partij zonder pardon onder rood. De wereld is pas echt af, pas echt vredig, als Syrië een Partij voor de Dieren heeft. Maar zo ver zijn we nog niet, lieve kiezer. Hoe komen we daar? Hoe dan?

Het idee om democratie in te delen in termen van rood, geel en blauw, en dan uit te leggen aan mensen uit een dictatuur dat ze kleur moeten bekennen, dat werkt. Ik heb gezien dat het werkt, dat het een kwartje is dat kan vallen, in vruchtbare aarde. Ik hoor wel critici dat die tegenstelling links-rechts achterhaald is, maar ik blijf erbij dat je het kind niet moet weggooien met het badwater. De tegenstelling rood-blauw, sociaal-liberaal, links-rechts werkt echt verhelderend als je mensen wilt léren kiezen voor een politieke voorkeur.

Ik wil er wel verder aan werken, maar ik heb een plek nodig, en helpers.

Morhaf is nu elektricien, en hij is heel blij. Hij snapt dat gewone mensen, met gewone banen, gewoon in gemeenteraden kunnen zitten. En dat íedereen die mag kiezen, ook gekozen kan worden.  En als je het spel van de gemeenteraad goed kan spelen, dan kun je verder in de politiek, full time de Tweede Kamer is, en besturen, als democraat. Zo mooi, zo simpel. Gewoon meedoen.

Lieve kiezer, en ik? Ik weet niet wat ik moet. Gelukkig heb ik maandag voor het eerst van mijn leven een gesprek met een loopbaancoach. Dat bedoel ik met helpers. Ik wil graag scherp krijgen of, en zo ja hoe, dit idee vorm kan krijgen.

Op zondagavonden om 20.00 mediteer ik altijd een uurtje in het Witte kerkje in Lunteren. Gewoon een uur stilte, mediteren. Ik hoop dat het helpt.

Hierbij wat toevallige composities met rood, geel en blauw. Ter inspiratie, om even diep te gaan in de bezinning. Er kwam zelfs al een witte zwaan van vrede voorbij.

1 kastanje

2 grasbloemen

 

3 zon rood geel blauw

4 kratten

5 zwembad hok

6 appelboom7 zwaan

Je Irene, bezinnend op rood, geel en blauw.

 

 

This entry was posted in Eerlijkheid, Evenwicht, Huis van Thorbecke, Ondernemerschap, Oprichters, Spijt, Syrië, Vastgeroeste kiezer, Zwevende kiezer. Bookmark the permalink.

1 Response to Project rood, geel en blauw

  1. Pingback: Lid worden van Evenwicht | Lieve kiezer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s