Dictatuur van de wetenschap

Lieve kiezer,

Er is veel gebeurt. Ik had maar 156 stemmen gehaald, maar we deden natuurlijk maar in 6 districten mee. Toch wil ik deze kiezers bij deze hartelijk bedanken.

VNS, Vrij en Sociaal Nederland, www.vrijensociaalnederland.nl gaat door. Op naar de volgende verkiezingen. Rutte wordt zelf de splijtzwam in de formatie. Ik hoop dat hij met zoveel kleerscheuren inziet, dat hij geen goede vertegenwoordiger meer is van ons allemaal.

Ondertussen laat VNS, Vrij en Sociaal Nederland, van zich horen. VSN heeft zojuist een petitie aangeboden voor een open samenleving (even voor de helderheid, dus tegen een test- en vaccinatiesamenleving). We hadden meer dan 150.000 handtekeningen. Er was welgeteld 1 Kamerlid digtaal aanwezig om deze aan te nemen. Ik hoop dat de pers het oppikt.

We hebben op 5 mei gespeeched op de dam. Zeven hele goede sprekers. Allemaal mannen natuurlijk, maar gelukkig heb ik dat rechtgezet, puur door ook even mijn mond los te trekken. Zie het filmpje https://www.youtube.com/watch?v=IM5Q7w9K6cA , ik zit na een uur, op 1.08.20 minuten.
Door de hele corona-crisis zou je de stikstof-crisis bijna vergeten. Maar zo werkt het niet met crises. Je móet ze oplossen, je kunt de ene crisis (stikstof) niet bestrijden door een volgende te beginnen (corona). De kaders van de stikstofwet moeten ruimer, met deze kaders valt niet te leven. Ook al lijken deze kaders wetenschappelijk, daar zijn wel een paar wetenschappelijke vragen bij te stellen. We kunnen de vergunningverlening niet plat leggen, op basis van 1 model. Dat lijdt tot dictatuur van de wetenschap.

Naar mijn idee is dat, die dictatuur van de wetenschap, de gemene deler in de crises van vandaag de dag. De wetenschap komt met een model; vanuit één discipline wordt er een doemscenario neergelegd, de democratische vertegenwoordiging gaat om (het is tenslotte wetenschap) en de economie gaat plat. Tja, je kunt blijkbaar niets inbrengen tegen de wetenschap.

Maar wetenschap is nooit waardenvrij. Modelwetenschap al helemaal niet. Het idee dat de mensheid zelf aan de slag moet om de mensheid of de natuur te redden of klimaatrampen te voorkomen is natuurlijk een uitgangspunt waar je het over kan hebben. De wereld vergaat zomaar niet. Virussen, natuur, klimaat, ze veranderen continue. We zullen ons moeten aanpassen. Vergeet niet dat de mensheid bestaat uit meer dan 7,5 miljard zielen. Dat is natuurlijk een enorm succes. Iets te goed misschien wel, maar moedertje natuur slaat af en toe hard terug. Laten we niet zo arrogant zijn om te denken dat we dat kunnen voorkomen.
Áls je iets wilt doen of oplossen, sta dan niet op tegen de fysieke werkelijkheid (natuur, klimaat, virussen), maar sta op tegen de sociale werkelijkheid. Armoede en oorlog zijn man-made; dáár kún je iets aan doen. De PvdA is deze missie vergeten, dus VSN kan mooi in dit gat springen.

Doemdenken over fysieke problemen gaat ons niet helpen. De landbouw, per definitie ook een man-made issue, op de grens tussen de fysieke en de sociale werkelijkheid, krijgt in de drieledige crises (klimaat, stikstof, virussen) de schuld. Ik zie dat als onzinnig.
Het enige wat je nog íets kunt verbeteren aan de landbouw is bodembeheer. Daarvoor moet de mestwetgeving op de schop. VSN, Vrij en Sociaal Nederland, www.vrijensociaalnederland.nl noemt dat mestsolidariteit. Geeft de boeren weer het recht om hun land te bemesten. Je zult zien dat ze dan veel minder kunstmest gaan gebruiken. Het is niet logisch dat je boven de 170 kilo dierlijke mest opeens verder moet met kunstmest. Met mestsolidariteit kun je ook gedegradeerde plekken op aarde oplappen.

Lieve kiezer, zo kom ik altijd weer op mijn eigen stokpaardjes uit.
Beter dat ik nog even doorga over die modellen.
Pieter Omtzicht heeft dit ook besproken in zijn boek. Hij gaat in op het koopkrachtmodel. Dat is wel een model over puur een sociale werkelijkheid, dus je kunt het valideren. Maar ook met dit model loopt het hopeloos vast. Bizar om te lezen hoe beleid zich richt op dit model, en de regelgeving hopeloos ingewikkeld maakt, en ook mensen echt in de problemen helpt, doordat hun inkomen gewoon niet meer redelijk is. De armoedekloof neemt toe. Pieter legt het allemaal heel begrijpelijk uit: stoppen met dat koopkrachtmodel!

Zelf heb ik mijn eerste (en laatste) wetenschappelijke rapport geschreven over een model toen ik afstudeerde. Het was een stikstofmodel. Het is al weer 26 jaar geleden, maar mijn extra hoofdstuk over “modellen en de werkelijkheid”, goedgekeurd door mijn wetenschappelijke toezichtscommissie, is nogsteeds glashelder: er zijn een oneindig aantal modellen te ontwerpen, met een oneindig aantal verschillende uitkomsten.

Ik maak even een foto van deze pagina’s, ik heb ze natuurlijk niet digitaal. Mijn “floppie” uit 1994 kan ik niet meer uitlezen.


Lieve kiezer, ik ben blij dat je ff naar mij geluisterd hebt.

Je Irene van der Marel, die nu al nadenkt over de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 en over volgende Tweede Kamerverkiezingen.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s