De menselijke maat

Lieve kiezer,

alle partijen hebben tegenwoordig “de menselijke maat” in het programma staan. Hooguit kan het CDA claimen dat ze er 20 jaar geleden mee begonnen zijn.

Blijkbaar wint de bureaucratie nog steeds. De menselijke maat wil iedereen, maar de nijging naar controle en extra regeltjes is blijkbaar groter. De menselijke maat win je terug, door los te laten, door uit te gaan van vertrouwen. Dat klinkt vaag natuurlijk, en dat is het ook.

Toch moet je iedere wet daaraan toetsen: is het menselijk? Komen mensen in de praktijk niet in de knel door deze regelgeving. Een politicus moet in contact staan met mensen die de regelgeving dagelijks over zich heen gestort krijgen. Iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen, maar politici zelf weten vaak helemaal niet hoe regelgeving in de praktijk werkt. Als mensen echt vastlopen in regelgeving, moet die informatie omhoog komen in de Tweede Kamer.

We willen dit oplossen met community’s binnen de partij. Vrij en Sociaal Nederland is gestart in Slack, een community platform. We hebben hier 18 themagroepen opgestart, en daar kun je al je expertise in kwijt. Graag zelfs! Als ik in de Kamer zit, kan ik ook niet alles weten. Iedereen kan in onze Themagroepen, met zijn eigen expertise, van zijn eigen werkvloer zijn mening geven en praktijkvoorbeelden geven van vastgelopen regelgeving. Met community’s komen we verder, je bent community manager of niet.

In Trouw stond vorige week dinsdag een artikel over sociale advocaten. Die zoeken ook weer de menselijke maat. Sociale advocaten helpen mensen aan de onderkant van de samenleving. Daar waar de toeslagen echt terecht zouden moeten komen, maar waar in de praktijk iedereen in de rij staat voor de voedselbank.

https://www.trouw.nl/binnenland/de-sociale-advocatuur-is-uitgehold-de-behoefte-eraan-juist-gegroeid-de-menselijke-maat-niet-bij-de-ind~bd2b1f54/ https://www.trouw.nl/binnenland/de-sociale-advocatuur-is-uitgehold-de-behoefte-eraan-juist-gegroeid-de-menselijke-maat-niet-bij-de-ind~bd2b1f54/

Wat Vrij en Sociaal Nederland www.vrijensociaalnederland.nl nu graag wil is een community met deze sociale advocaten. En dat zij heel concreet uitleggen welke regels geschrapt over vervangen moeten worden. Dus dat we mét hen gaan co-creëren. We hebben al 18 community’s binnen VSN, met leden met allerlei expertise en deze doen we er dan ook nog bij. Valt onder sociale zaken. Dus welkom welkom sociale advocaten, we gaan met jullie werken en naar jullie luisteren. Lobby is nog nooit zo effectief geweest.

Lieve kiezer, doe er wat aan. Stem 17 maart VSN, Vrij en Sociaal Nederland. www.vrijensociaalnederland.nlJe Irene van der Marel, hier met de slechtste campagne foto ever. Kandidaat Tweede Kamer #2 voor VSN www.vrijensociaalnederland.nl mét corona. De proof of the pudding is in the eating.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s