Systeemresultaat

Lieve kiezer,

Ik ben nog steeds helemaal verliefd op Vrij en Sociaal Nederland www.vrijensociaal.nl, ondanks de lichte crisis die is ontstaan in onze partij. Daar wil ik het nu niet over hebben; we gaan zaterdag waarschijnlijk lekker mediteren met de club, als de zoomwerkgroep dat ook leuk vind, en maandag is dan de ontknoping. Dan blijkt wie de kiesraad accepteert als gemachtigde om de lijst in te leveren. De werkgroep ondersteuningsverklaringen heeft beloofd de ondersteuningsverklaringen aan de gemachtigde te geven, wie het ook is.
Dus, 1 februari weten we het, en tot die tijd wil ik het even hebben over de inhoud.

Wij van Vrij en Sociaal Nederland www.vrijensociaal.nl vinden dat de overheid er nu niet is voor de burger. Het woord systeemcorruptie is zelfs gevallen. Daar bedoelen we mee dat je niet echt een corrupte ambtenaar kunt aanwijzen, het zijn vaak hele lieve mensen, maar dat het hele systeem bij elkaar leidt tot een resultaat dat je niet wilt. Systeemcorruptie is een krachtterm voor bureaucratie. De regels leiden tot een resultaat, een systeemresultaat, dat niemand wil. En de ambtenaar zegt dat de regels nu eenmaal zo zijn, en het zit allemaal zo strak en modern gecontroleerd in elkaar, dat als je als ambtenaar even de menselijke maat voorrang geeft, dan ben je als ambtenaar meteen verdacht. Tja, het systeemresultaat is een resultaat waar iedereen al metéén spijt van heeft.

Laten we het systeem eens op de bank leggen, diep in de psychoanalyse. Wij zijn tenslotte een partij van therapeuten en bewustzijn.

Wat zit er allemaal in het systeem: wetenschap, democratie en media. De wetenschap wordt geachte feiten te leveren, maar eigenlijk kan de wetenschap dat niet. De wetenschap is altijd een dispuut (discussie) over een hypothese (stelling) die met metingen tijdelijk (vanuit bepaalde uitgangpunten) waar lijkt te zijn. De waarheid bestaat natuurlijk niet, maar bij benadering maken we stellingen over de werkelijkheid. Maar stel, de media, meestal alfa geschoolde Hbo’ers die leren zonder spelfouten te schrijven, geloven in de stellingen van een bepaalde wetenschappelijke school. Dan lijkt het waar. Het staat in alle kranten. Bèta discussies, zoals klimaat, stikstof en corona, zijn over het algemeen zonder enige nuance vanuit één wetenschappelijk gezichtsveld als WAARHEID gedrukt.

Het kan natuurlijk zijn dat toevallig de stellingen die in de krant komen, ook echt waar zijn. Dan (en sowieso) moet de politiek kiezen wat ze ermee willen. De politiek geeft een waardeoordeel. Dat kan de wetenschap niet. De wetenschap weet niet wat goed en fout is, en al helemaal niet wat Liefde is. De liefde is nog nooit wetenschappelijk verklaard. Daar komen we op het vlak van de mystiek.
De politieke partijen zijn natuurlijk allemaal bewust gekleurd, en die kunnen oordelen. Ze oordelen heel verschillend over goed en fout en aan het eind van de dag gaan we stemmen. DAT, lieve kiezer is democratie. Geweldig. Ik kan er tranen van in mijn ogen krijgen.

En WAT, wat lieve kiezer, gaat nu ons systeemresultaat verbeteren? We moeten orde aanbrengen tussen wetenschap, democratie en media. Wat is hier het hoogste orgaan? Dat is de democratie. De wetenschap en de media verbleken qua kracht en zeggenschap bij het democratisch debat. De democratie kan echt kleur bekennen en besluiten en oordelen over goed en kwaad.

Lieve kiezer, democratie gaat boven alles. Wees altijd kritisch op wetenschap en media. Democratie, dat ben je zelf, dat maak je zelf. Wees kritisch op je eigen stem. En denk goed na aan welke kant je staat van de vrijheid. De vrijheid is een voorwaarde voor democratie.

Dit alles is heel mooi verwoord door het Pastafarisme. Het geloof in het Vliegende Spaghetti Monster. Uiteindelijk kun je niet geloven in de wetenschap, dan loop je misschien het kwaad achterna. Goed en kwaad moet je zelf doen, zelf oordelen. Vanuit een idee van wat goed en kwaad is. Je komt dan op het vlak van religie. Welk geloof dan? Tja, als je niks gelooft, geloof dan in het Vliegende Spaghetti Monster, en stel de democratie ALTIJD boven de wetenschap.

Lieve kiezer, ik heb mij bekeerd tot het Pastafarisme.

Ik hoop dat je me niet voor gek verklaard. Ik ben zeker geen wappie. Als mensen in een democratisch debat voor gek worden verklaard, dan is het tijd voor het Vliegende Spaghetti Monster.

Je Irene van der Marel, op de lijst van VSN, maandag 1 februari weten we welke plek.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Systeemresultaat

 1. Egbert says:

  Ha Irene,

  Mooi artikel. Ik lees ze graag.
  Pastafari kende ik nog niet en heb het even opgezocht, hilarisch!
  één van de liever nietten die zijn opgesteld door de Pastafari lijkt wel van toepassing:

  Op nummer twee staat:
  Ik heb echt liever niet dat je… mijn bestaan gebruikt om mensen te onderdrukken, straffen, veroordelen of, je snapt het, je slecht te gedragen tegen anderen. Ik heb geen offers nodig en het begrip ‘zuiver’ is bedoeld voor bronwater, niet mensen.

  Ik ben benieuwd, waar op de lijst je terecht komt!

  Succes.

  Groet,

  Egbert

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s