Wil jij naar het IC?

Lieve kiezer,

Ik kreeg onderstaand bericht via Facebook, als reactie op mijn politieke blog.

Ik wil graag inhoudelijk reageren, met de Themawijzer (verkiezingsprogramma, zie www.vrijensociaal.nl in de hand.  Ik ga een tekst schrijven. Daarna maken we er een poll van, ok? Daarna deel ik het op sociale media.

Hoi Irene, ik nodig je graag uit om mee te maken wat corona betekent in de zorg. Wanneer je dan nog het standpunt hebt dat de maatregelen te ver gaan, wil je dan een verklaring tekenen dat je geen aanspraak maakt op een plek op de IC? Of sowieso op een dokter. Want het wordt kiezen of delen helaas.

Sorry hoor dat ik je dit zo voorleg maar het is zo gevaarlijk waar we nu middenin zitten. En veel mensen laten zich sterk beïnvloeden door wetenschappers zoals jij dus je hebt een zware verantwoordelijkheid. Nou dat moest ik even kwijt! Groeten, Jan en Margo (niet te verwarren met Henk en Ingrid), namen gefigneerd.

Lieve Jan en Margo,

Jullie zorgen zijn terecht, maar de zorgen van VSN ook.

Jullie vraag over IC is een discussie die we moeten voeren. Gelukkig heb ik al jaren een wilsverklaring, daar staat in dat ik niet zomaar op een IC gelegd wil worden. Liever niet. Dit is aan de dokter, met mijn wilsverklaring in zijn hand.

Ik zie het IC als een plek tussen hemel en aarde waar je meestal niet zonder kleerscheuren weer uit komt, als je al weer levend eruit komt.

Wat mij ideaal lijkt aan het eind van mijn leven, is dat ik in alle rust, en met veel liefde, drie weken de tijd heb om afscheid te nemen van al mijn dierbaren. Dus liever niet met de harde klap van een ongeluk, dat heb ik meegemaakt met mijn broertje. Denk niet dat ik te licht denk over de dood, net als iedereen, ken ik de dood van dichtbij in anderen, maar nooit in het leven dat ik zelf nog leef. Doodgaan is een verdrietige zaak. Klinkt als een open deur, maar toch is het belangrijk om te beseffen dat het leven niet eeuwig duurt, en de angst ervoor te doorleven.

De maatregelen die we nu nemen zijn vele malen erger dan de kwaal. De kwaliteit van leven van álle mensen is nu heel laag. Zelfs de begrafenissen van onze overledenen zijn niet menswaardig.

Er zijn dokters die voor een extra qualy (extra levensjaar met kwaliteit van leven) uitgaan van 80.000 euro. Dit is niet democratisch vastgesteld. Ik hoop dat we dit wel gaan doen. Met de wisdom of de crowd van dokters erbij. Met de corona-maatregelen gaan we heel erg ver over dit bedrag heen. Die schuld moeten anderen aflossen.

Het zou wel eens de winst van deze corona-crisis kunnen zijn, dat we inzien dat we niet eindeloos zorg kunnen leveren. En dat we ook niet eindeloos geld kunnen bijdrukken.

We moeten altijd realistisch blijven, en realistische volksvertegenwoordigers kiezen. Dat is de weg naar buiten, uit deze afschuwelijke man-made crisis.

Wat ik zelf grotendeels in eigen hand heb is mijn eigen gezondheid. Ik probeer gezond te eten, niet volgens de richtlijnen van het polariserende voedingscentrum, te bewegen en te ontspannen. Jammer dat sportscholen nu dicht zijn en slijterijen open. De jeugd schijnt massaal blowend op een bank te zijn beland, zonder school, zonder werk en zonder beweging. Het middel is vele malen erger dan de kwaal.

Lieve Jan en Margo, ik hoop dat jullie mijn antwoord overdenken en reageren. Polarisatie wil niemand.
Met vrije en sociale groeten, Irene van der Marel, kandidaat van VSN.

En dit is mijn wilsverklaring:
Lunteren,

Hierbij verklaar ik aan mijn echtgenoot, (stief)kinderen, ouders, overige familie en naasten en behandeld artsen het volgende:
lk wens niet zo langdurig mogelijk in leven gehouden te worden.
lk wil niet dat in acute situaties 112 wordt gebeld. Eerst zal de huisarts of huisartsenpost mijn toestand moeten kunnen beoordelen, daarbij rekening houdend met mijn wens mijn leven niet koste wat het kost in stand te willen houden.
lk wil niet worden gereanimeerd, als de kans op restschade groot is.
lk wil geen levensverlengende behandelingen als die ten koste gaan van mijn kwaliteit van leven.
lk wil niet worden beademd, als de kans op restschade groot is.
lk weiger op kunstmatige wijze te worden gevoed middels een maagsonde of katheter via de buik.
lk mag altijd mijn actieve wens om mijn leven zelf te beëindigen door middel van het stoppen met eten en drinken ter sprake brengen en uitvoeren.
Als mijn wettelijk vertegenwoordiger benoem ik mijn echtgenoot J. Mocht hij door een gezamenlijk lot niet aanspreekbaar zijn, dan word ik vertegenwoordigd door het meerderjarige kind dat het eerste jarig is (A, E, P, E, D, E of J). Om praktische redenen van dichtbij wonen, kan dit in overleg doorgeschoven worden naar de volgende die jarig is.
lk wil geen medicinale voeding van Nutricia of andere voeding die daarop lijkt.
lk wil dat alleen morfine wordt toegediend als duidelijk is dat er sprake is van pijn, dit in overleg met mijn wettelijk vertegenwoordiger.
lk wens rust en stilte in de kamer waarin ik overlijd. Geen onnodige medische gesprekken of gekeuvel. Alleen noodzakelijke medische aanwijzingen, of herinneringen, of woorden van afscheid, genegenheid of zingeving met respect voor het leven en de dood.
lk voel geen angst voor de dood, maar mocht de paniek op het moment van sterven toch toeslaan, dan hoop ik dat mijn artsen en dierbaren mij helpen tot rust te komen, mij de realiteit laten inzien, zodat ik niet met medicatie en valse hoop als een Emile Ratelband, Tjaka tjaka, hangend aan de jas van de dokter, in mijn graf beland.
In zijn algemeenheid beschouw ik de dood als een heilig moment van overgang naar iets anders, en wil ik mijn dood natuurlijk laten verlopen en in liefde en met diepe rust afscheid kunnen nemen van mijn dierbaren.

ZIE ONDERIN: reactie van JAN EN MARGO!!!

M:Benoem dat
– op punt van volksgezondheid er meer schade wordt berokkend met de huidige gang van zaken dan je mogelijk voorkomt.
– Britse variant besmettelijker is, maar minder dodelijk, ofwel sneller immuniteit!

K:Ik heb een document waarin precies staat welke medicijnen je moet gebruiken bij corona en in 3 a 7 dagen ben je ervan af van dr elans
Dus laat je niet bang maken.

H:Niemand ontkent het bestaan en de rondgang van het Corona-virus. Wat ik wel zorgwekkend vind is dat er niet ingezet wordt op het voorkomen van ziekenhuisopnames. Met HCQ icm zink of Ivermectine in de eerstelijnszorg kun je opnames voorkomen en daarmee ook de zorg ontlasten. Dáár moet dus massaal op ingezet worden. De vaccins zijn nog lang niet uitontwikkeld en zullen (vooralsnog) niet de oplossing zijn. Maar de eerstelijnszorg is compleet buitenspel gezet. Door niet-werkende maatregelen (heeft iemand al eens een rapport gelezen waarin aangetoond werd dat mondkapjes werken?) richt je meer schade aan dan dat je voorkomt. Het kan zoveel anders en beter.
Referenties naar onderzoeken die bovenstaande ondersteunen kan ik je geven.

R:Jouw bericht is heel mooi echt super, daarmee raak je de kern, je spreekt hiermee vanuit jezelf en je eigen waarde. En je laat beide mensen in hun waarde. Dit is wat mij betreft een heel mooi bericht.

A:Schrijven uit je hart levert altijd goede resultaten op. En volgens mij kwam dit uit je hart.

A:Ik krijg kippenvel van je wilsverklaring.

Ik heb ook de dood van heel dichtbij meegemaakt (echtgenoot die is overleden) maar ik zou niet direct zo’n verklaring voor mezelf opstellen. Het zet me wel weer even te denken over zijn overlijden en mijn (hopelijk in verre toekomst) overlijden.

Ik snap je punt, ik vind het heel erg mooi omschreven. En ja, niemand wil op de IC terecht komen.

Zou er ruimte zijn voor een stuk waarin iets staat over de opbouw van gezondheid?

Nu wel de slijterij open, maar geen gezondheidswinkel of een sportschool. Afwezigheid van advies over gezonde levensstijl vanuit de overheid. Alleen blijf gezond en geen gebruiksaanwijzing erbij of een mogelijkheid om via deskundigen deze gebruiksaanwijzing te krijgen.

M:Mooi!!!

Tekstvoorstel aanvullend:

Wat ik zelf grotendeels in eigen hand heb is mijn eigen gezondheid. Ik probeer gezond te eten, niet volgens de richtlijnen van het vreselijke voedingscentrum, te bewegen en te ontspannen. Jammer dat sportscholen nu dicht zijn en slijterijen open. De jeugd schijnt massaal blowend op een bank te zijn beland, zonder school, zonder werk en zonder beweging. Het middel is vele malen erger dan de kwaal.

A:Prachtig!

A:Mooi!! Dicht bij jezelf.

M: Prachtige tekst Irene, met veel respect voor je eigen leven en het einde daarvan. Ik ga mij beraden om dit voor mijzelf op te stellen. Dankjewel voor het delen!

D: Ik ben dat ook aan het bedenken. Vind het prachtig. Wil het eigenlijk delen op sociale media. Vind ik vast bij jouw naam, Irene..

Hoi Irene,
Ben blij om te zien hoe zorgvuldig je mijn vraag hebt opgepakt. Ik denk dat we dezelfde visie hebben, ook in de zorg voor mensen met een beperking gaan we hier op deze manier mee om, kwaliteit van bestaan is óók kwaliteit van sterven. De meeste van onze cliënten kozen ook pre-Corona niet voor de IC omdat als je een kwetsbare gezondheid hebt, je meestal niet meer herstelt na een IC.
Echter, we verschillen wel van mening over de aanpak van de crisis: wanneer we onvoldoende maatregelen nemen dan is er ook geen ruimte om de zorgvuldige ondersteuning die jij beschrijft, te bieden. Dan is er niet de tijd om de juiste afwegingen te maken, ook voor je familie. Dat is echt een nachtmerrie scenario. Zie wat er nu in zuid Amerika gaande is.
Maar goed, ik denk dat we elkaar daar niet mee vinden. Het gaat mij dus echt niet alleen om dat medische perspectief en ik ben al helemaal niet van de qualys, daar vecht ik al 20 jaar tegen 😉 Maar juist in de keuzes die jij beschrijft heb je een liefdevolle arts nodig die ruimte heeft om met jou, met je man en kinderen, mee te denken. Of een verpleegster die jou wat comfort geeft met zuurstof. Linksom of rechtsom: ook dat wordt zonder maatregelen kiezen of delen, ik wil echt niet polariseren maar met de keuzes die jouw nieuwe partij maakt zie ik dat perspectief op liefdevolle zorg ook niet. Dus dan zou de poll moeten zijn “zie je af van ondersteuning als je levenseinde nabij is?” Ik heb dagelijks te maken met allerhande ethische dilemma’s maar ik huiver van het idee dat ik de verantwoordelijkheid moet nemen voor zorg waarin mensen deze ondersteuning niet krijgen. Dat is waarom ik jullie stellingname echt onverantwoord vind.
Warme groet, Jan en Margo.

Lieve kiezer, ik ben benieuwd naar de reacties. Met vrije en sociale groeten, je Irene van der Marel.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s