Nieuwe politieke inzichten

De column van Ephimenco viel mij een beetje tegen vanmorgen. Hij klaagt over het grote aantal partijen en eindigt met het voorstel voor een kiesdrempel. Een beetje kortzichtig voor de anders zo helder analyserende columnist.

Het zooitje ongeregeld wat nu de kiesdrempel probeert te halen, heeft namelijk een punt. Zittende partijen willen allemaal de klimaatcrisis, de stikstofcrisis en de coronacrisis oplossen met zeer onorthodoxe maatregelen. Je kunt dat ook minder onorthodox doen. Verder differentiëren ze zicht op rechts/links (sociaal/liberaal) of een Christelijke signatuur.

Maar die oude tegenstellingen zijn niet meer actueel. Hoe we welvaart verdelen en of we nog Bijbels moeten lezen, daar zijn we wel uit.

Maar hoe we omgaan met crises die met wetenschappelijke data-analyse worden onderbouwd, dáár zit de discussie.

Dus als je vindt dat het wetenschappelijk dispuut teveel het maatschappelijk leven stil legt, dan moet je daar tegen kunnen stemmen. Wetenschap of niet, we moeten zelf afwegen hoe we om willen gaan met de risico-inschattingen van de wetenschap.

De coronacrisis laat mooi zien hoe wetenschappelijke inzichten kunnen doorwerken in het maatschappelijk leven. Het zijn eigenlijk risico-inschattingen. Als je ieder risico wilt vermijden, dan zou het kunnen dat je een nieuw risico loopt, dat je nog niet hebt ontdekt. Die inschatting kán niet wetenschappelijk, die móet politiek. Anders leven we in een technocratie, daarin nemen deskundigen een beslissing nemen over de risico’s.

Dus in mijn verhelderende schema kun je zien dat nieuwe partijen juist dynamiek geven. Niet iedereen zit te wachten op een risico inschatting van de wetenschap. Laat het onheil maar komen, wie dan leeft, die dan zorgt, en misschien valt het mee. Zolang we de vrijheid maar in ere houden, kunnen we ieder probleem aan. Misschien lopen we onder water, misschien verandert de natuur, misschien krijgen we corona, maar ja, dat is dan zo. Misschien valt het mee! De ras-optimisten laten zich niet zomaar aan de kant zetten door doem-wetenschappers die een leuk risicootje in hun vakgebied weten op te blazen tot een maatschappelijke crisis.

Hoe wetenschappelijke risico-inschattingen nu het maatschappelijk leven ontwrichten, dat levert geen nieuwe risico’s op, het is al een issue! Het gebeurt al, en het is vreselijk. Laten we er alsjeblieft mee stoppen.

Wie ook maar een beetje groen wetenschappelijk geschoold is, weet dat je met groene modellen, of het nu een klimaatmodel, een emissie-model of een virusmodel is, alle kanten op kunt. Zowel in de ruimte als in de tijd is het nooit homogeen en enorm complex, met vele variabelen. Veel variabelen kun je wel theoretisch opnemen in de berekeningen, maar niet meten. Bijvoorbeeld organische stofafbraak in een bodem. Je moet het schatten. Een model is dus nooit werkelijkheid, en de risico-inschatting eruit, daar moet je helemaal voorzichtig mee zijn. De uitgangspunten en data-input zijn nooit waardenvrij. Les één in de wetenschapsfilosofie in de groene wetenschap o zo belangrijk.

Volgens bovenstaand schema kunnen VVD, CDA, D66 en SGP fuseren. Die hebben dan samen 69 zetels. En CU, PvdA, GL, SP, PvdD en Denk kunnen ook samen, met 48 zetels. Dit is samen 117 zetels. Hier is zeker een goeie coalitie uit samen te stellen. De overige zetels, 33 stuks, dat is oppositie. Maar in deze oppositie mist nog het profiel tégen corona-maatregelen en genuanceerd op migratie. Dat is er nog niet in de oppositie!

Dus lieve kiezer en Ephimenco, er is nog een leuke partij waar je op kunt stemmen, met een heel eigen profiel: VSN. Vrij en Sociaal Nederland. www.vrijensociaal.nl Ronduit tégen corona maatregelen, maar geen gezeur over moslims. Genuanceerd op immigratie, zeker niet heel links, maar ook niet heel rechts.
Ook geen doemdenken in klimaat en stikstof, maar positief denkend vanuit regenererende landbouw en natuur. Adaptie is het principe. Het is dan tien voor half één, het kan niet altijd vijf voor twaalf blijven.
Verder midden in de tegenstelling rechts-links. Echt voor de MKB ondernemer. Initiatief en ondernemerschap zijn leidend. En oja, je komt in mijn partij wel af en toe een therapeut of coach tegen die een goed verhaal heeft over bewustzijn, dus geen Christelijk profiel. Ik hoorde mezelf al een keer zeggen: “Hallo, we zijn een politieke partij, geen therapiecentrum.” Dat viel goed. We moeten nog veel leren, we zijn net nieuw, dat moet je ons vergeven, maar we zijn super enthousiast en we hebben al bijna 3000 leden! Het gaat hard.

Je Irene van der Marel, enthousiast nieuw lid van VSN, die mogelijk op de lijst komt. Dit weten we 4 januari. Nu nog even de peilingen halen, Maurice de Hond zou best op ons kunnen stemmen, maar hij peilt niet zichzelf helaas. De poster hangt hier al op de deur!
Wordt lid! www.vrijensociaal.nl

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s