Aansluiting maakt gelukkig

Lieve kiezer,

Mijn bezoek aan de ledenbijeenkomst van Vrij en Sociaal Nederland was een opkikker van de bovenste plank. Wat een thuiskomst! Ik was als provinciaaltje in de grote stad Rijswijk, en het lukte mij ternauwernood om mijn auto in één parkeervak te krijgen. Wat mij betreft mag de 1,5 meter maatregel gaan gelden voor parkeervakken. Die 1,5 meter kunnen we goed gebruiken bij inparkeren. Zo zie je maar, creatieve compromissen bedenken, ben ik nog steeds niet verleerd. En enige compromisbereidheid heb je wel nodig als je je aansluit bij een politieke partij. In deze tijden van polarisatie, waarbij Radio 1 vanochtend niet eens meer op een normale manier de uitslag verslaat van de Amerikaanse verkiezingen (hoeveel kiesmannen voor Biden, hoeveel voor Trump en… hoeveel moeten er nog verdeeld worden??), maar alleen oeverloos blijft zeuren over de brutale overwinningsclaim van Trump, is het mij gelukt aansluiting te vinden. Wat een overwinning op mezelf.

Want, lieve kiezer, hét antwoord op polarisatie is toch enige zelfrelativering. Als je dat niet meer kan, dan kom je eeuwig in strijd en weerstand terecht. De Amerikaanse verkiezingen waren altijd een sportieve wedstrijd met respect voor de tegenstander en de regels, en de onafhankelijke scheidsrechter. Respect, lieve kiezer, voor je tegenstander, dat is belangrijk. Ik ben nog steeds van mening dat juist respect het gene is dat de Moslims ons komen brengen. Niet álles mag bespot worden, als dat de tegenstander te veel kwetst. Een tegenstander verdient respect, zonder dat geen goede wedstrijd. Je moet je eigen gelijk kunnen relativeren, en altijd en altijd jezelf kunnen blijven inleven in de overkant. Zonder overkant is er ook geen zelfkant. Dus snap dat je niet kan bestaan zonder de ander, haal daar respect uit. Respect, is hét antwoord op polarisatie.

Maar misschien dwaal ik af, ligt er aan of je het verband ziet, wat ik ook wilde zeggen is dat ik coördinator ben geworden van de themagroep Milieu en Duurzaamheid van Vrij en Sociaal Nederland. Blij mee. Heel blij mee. We hebben samen met ons groepje een brainstorm gehouden, die ging meteen over vegetarisme en veganisme en als melkveehouder heb ik dat debat vakkundig gedepolariseerd. Er was gelukkig een soort paleo-eter die mij steunde. Veganisten zijn fantastische mensen, die zelf mogen weten wat ze eten. Verder lukte het ons niet zo goed om bij het onderwerp te blijven, dus we hebben een mooi stuk geschreven over landbouw, voedsel, gezondheid en natuur, met 11 concrete standpunten. Voor andere sectoren, zoals de luchtvaart, moet natuurlijk ook nog een stuk komen over duurzaamheid en milieu, je kunt het voortzetten van de aarde niet overlaten aan de landbouwsector alleen.

Maar goed, ik zal niet te veel verklappen, als penvoerder kon ik natuurlijk wel een duidelijk stempel drukken op te tekst, en ik moet afwachten wat de ALV gaat amenderen. In het algemeen is het een super leuke groep mensen, een bonte mix van mediteerders, (er zaten zelfs 3, DRIE! Vipasanna mediterders alleen al in mijn groepje, wat een thuiskomst), yoga types, paardemensen, vage lifecoaches, shamanen, antivaxers, uitvinders en hoogbegaafden, MAAR met een duidelijke hang naar realisme en ondernemerschap. Dus die grappige zweem naar vrijheid en gewoon geld verdienen door te produceren waar vraag naar is, dat gaf mij een goed gevoel. Dat mis je bij links, dat wordt te elitair, groen, politiek correct en ook gewoon te snobistisch om respect te hebben voor normaal werken. Dus de ondernemer, die liep daar ook rond, de eigenwijsheid zelf, die met succes gewoon doet wat gedaan moet worden, en met liefde omkijkt naar zijn werknemers. Daar herkende ik mijzelf óók in. Ik moet nog wel een tweede boer tegenkomen, maar als ons vers geformuleerde stikstofstandpunt erdoor komt in de ALV, dan duurt dat niet lang meer! Hallo Jan Kees, we gaan straks samenwerken, zonder dat achterlijke immigratiestandpunt van FvD.

Als klapper op de vuurpijl ben ik ook toegetreden aan de themagroep Defensie. Mijn idee om trainingen over democratie (Democreatie) te geven aan vluchtelingen, die daarmee aan de slag kunnen, werd goed ontvangen door het mede-groepslid. Bij gebrek aan penvoerders heb ik meteen maar een mooi stuk geschreven en dat gedeeld in de groep. Ik ben benieuwd naar de reacties. Morhaf, mijn overkant bij Evenwicht, moet ik nog even overhalen om ook lid te worden.

Afijn, lieve kiezer, ik hoop dat deze blog past in het mediabeleid van Vrij en Sociaal Nederland, want er wordt echt een hele goede campagne machine opgezet, en met aandacht om kikkers in een kruiwagen te houden. Zelfs bij het CDA werd deze blog goed op waarde geschat, dus bij VSN moet het zeker lukken om lekker vrij en blij te blijven bloggen. Ik ben benieuwd wat voor fractiediscipline we gaan krijgen binnen VSN fracties, waarbij ik natuurlijk altijd bereid ben tot zelfrelativering en respect, depolarisatie is mijn levensmotto. Ik ga mij in ieder geval aanmelden voor de lijst!

Mijn blogpapieren, stapel artikelen waar ik nodig eens over moet bloggen….

Je Irene van der Marel, momenteel met een vaag uitzicht op een kantoorkast in Groningen, mijn werk begint ook weer een beetje te vlotten, en altijd bereid tot zelfrelativering.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s