Schaap of wolf?

Lieve kiezer,

“Wolf zaait dood en verderf.” Zomaar een kop uit het Agrarisch dagblad (sinds vandaag Food + Agri Business; ik moet er nog even aan wennen). De wolf is niet voor de poes. Een foto van een aanhangwagen vol dode schapen siert dit trieste artikel.
Persoonlijk ben ik lid van de Facebookgroep “Nowolves”, waar ook de afgrijselijkste foto’s binnenkomen.
Nu ken je mijn haat-liefde verhouding voor natuurbeheerders. Zij omarmen de wolf. Ik begrijp dat niet, lieve kiezer. Met de meest naïeve verhalen onderbouwen zij hun mening. Als je voor de wolf bent, dan ben je tegen het schaap. Je kunt niet allebei willen.

Ik las laatst een management boek van Gijs Weenink met de gedurfde titel: “Durf te kiezen”. Helemaal waar, lieve kiezer. Kiezen is best moeilijk. De meeste mensen kiezen niet echt, ze gaan in het grijze gebied een beetje van twee walletjes eten en kletsen tegengestelde standpunten feilloos aan elkaar.

In de discussie over de wolf is er geen grijs gebied. Het is net als met een discussie over zwanger zijn: je kunt niet een beetje zwanger zijn. Je bent zwanger, of je bent niet zwanger. Er is een wolf, of er is geen wolf. Als er een wolf is, dan gaan schapen dood. Je kunt niet stellen dat schapen dan niet dood gaan, die gaan dan echt dood. Dan is het afgelopen met de lekkere schapenkaasjes uit Nederland, dat lekkere lamsvlees, en dat mooie Texelse wollen vest. En wie moet onze dijken onderhouden? We verdrinken nog zonder ons geliefde schaap. Je moet de symbiose tussen de mens en haar schaap niet onderschatten. En de schapenboeren verdwijnen dan. Lieve kiezer, schapenboeren houden echt van hun schapen, zoals koeienboeren houden van hun koeien. Het is anders dan de liefde voor kinderen, die doe je niet zomaar naar de slacht, maar geloof mij, het is toch echt liefde. Dat burgers dat niet meer begrijpen komt omdat ze menselijke gevoelens projecteren op dieren. Boeren doen dat  niet, liefde voor dieren is anders dan liefde voor medemensen. Maar schapenboeren houden met hart en ziel van schapen. Wat de wolf doet, is echt onverteerbaar, lieve kiezer. Zo, die zit.

wol in keuken

Lieve kiezer, Evenwicht durft te kiezen. Evenwicht is TEGEN de wolf, en VOOR het schaap. Weg met die woeste wolf, laat dat beest ergens anders op aarde zijn kostje bij elkaar scharrelen. Wij hebben al lieve schapen en leuke schapenboeren, en dat willen we graag zo houden.

Je Irene van der Marel, zijlijnpoliticus en voorzitter van Evenwicht.

Wolven artikel Agr dagblad

This entry was posted in Evenwicht, Landbouw, Natuur, Wolf. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s