Mest-solidariteit ver te zoeken

Lieve kiezer,

Soms vind ik het fijn dat ik gewoon even bij je kan uithuilen. Ik stel mij dan voor, dat je mij begrijpt. Mijn leven is behoorlijk politiek en juridisch, omdat mijn echtgenoot boer is. Alles wat boeren doen, is politiek en juridisch gevoelig.  Dat dendert door in mijn privéleven, en dan voel ik mij altijd weer een beetje boerin.
Ik deed laatst een cursus met allemaal burgers, en toen merkte ik dat ik tijdens het voorstelrondje niet meer zei dat we thuis een agrarisch bedrijf hebben. Op een gegeven moment zei ik iets in een discussie, waaruit bleek dat ik boerin was, en toen wisten mensen niet meer of ik goed of fout was. Ik was 100 keer liever autist geweest, of boeddhist, of hoogbegaafd, of vrouw, of moeder, of bèta. Maar nee, ik was opeens goed of fout. Het wantrouwen sloeg toe, en ik riep snel iets over biologisch en iedereen haalde opgelucht adem. Maar ik voelde mij toen pas echt een NSB’er. Lieve kiezer, kun je begrijpen dat de tranen mij nu over de wangen lopen? Zo gaat het echt, ik heb dit niet verzonnen.
De polarisatie rondom landbouw is vreselijk. Het wantrouwen over ons beroep uit zich ook in allerlei nieuwe regelgeving, waar je gewoon niet meer mee uit de voeten kan. We hebben de derogatie nog niet binnen, maar de mest moet wel op het land. Dus je weet niet hoeveel je mag bemesten. Brussel vergadert hier 22 juni over, dus dan hebben we duidelijkheid. Dat is toch om uit je vel te springen? Maar er is geen krant voor burgers die hier over bericht: nul erkenning voor dit praktische probleem.

20200514_162759
Artikel uit Boerderij van woensdag 13 mei 2020.

Nu hebben de meeste mensen geen flauw benul van de goede landbouwpraktijk en hoeveel mest je moet geven aan de bodem. Maar ze hebben wel een mening: mest is fout, mest is fraude, mest veroorzaakt longontsteking en mest stinkt. Lieve kiezer, zonder mest geen mensheid. We kunnen echt niet zonder mest. Toen we land gingen bemesten, doordat we koeien (of kippen?) hadden gedomesticeerd, toen ontstond de landbouw. Zonder mest liepen we nu nog in een berenvelletje achter konijnen aan te rennen. Nu zijn er mensen die nog nooit een konijn hebben gevangen en die deze natuurlijke levenswijze wel verheerlijken. De natuur is goed, en de landbouw is fout. Tja, ik zie dat anders. Zelf de meest doorgewinterde veganist eet groenten die zijn bemest met dierlijke mest. Dat kan niet anders, lieve kiezer.
Lieve kiezer, je kunt rustig 250 kilogram stikstof geven aan een hectare grasland. Je mag zelfs 365 kilo geven, maar die laatste 115 kilo MOET kunstmest zijn. Dat is vreemde regelgeving, waar zelfs de berenvellen lovers niets van zeggen. Waarom, lieve kiezer?
Op de natuur in Nederland mag maar 7 gram stikstof vallen. Dat is dus dat is ruim 52.000 keer zo weinig als op een perceel landbouwgrond. Lieve kiezer, dat slaat dus nergens op. Zo is de natuur volgens mij niet bedoeld. De natuur vormt zich juist naar de omgevingsfactoren. En die 7 gram is geschat op basis van een stikstofmodel (Aerius) met niet-homogene parameters, waar de willekeur vanaf druipt. Zelfs konijnen in de natuur schijten meer dan 7 gram stikstof per hectare.  Het helpt de rechtszekerheid voor boeren om zeep, lieve kiezer. Het voedt het landbouwpopulisme.

Nu hadden we vandaag een rechtszitting. Voor het eerst van mijn leven sprak ik met een rechter. Zo ver is het gekomen, lieve kiezer, dat ik een bezwaar heb ingediend tegen mijn dierbare overheid. De rechtszitting was in verband met corona telefonisch. Het was alsof vadertje overheid opeens een stem had, en mij rechtstreeks vragen stelde.  Het was wel een vrouwenstem, by the way, en erg vriendelijk. Dat maakte het zo unheimisch eigenlijk. Achter deze Kafkaëske en onredelijke regelgeving, verwacht je ook een blaffende rechter. Maar nee, uiterst vriendelijk kwamen de argumenten op tafel. Het gaat erom dat de overheid ons eerst bestempelde als grondgebonden, maar in de nieuwe regelgeving over fosfaatrechten opeens niet meer. Daardoor moeten wij 75.000 euro uitgeven aan fosfaatrechten, om hetzelfde aantal koeien te mogen houden. Het komt omdat wij zelfzuivelaars zijn, en die MOETEN rekenen met 7500 liter per koe. Onze koeien geven in werkelijkheid 46% minder melk. Maar daar mogen we niet mee rekenen, dus zijn we intensief. Belachelijk, lieve kiezer. Ronduit belachelijk. De rechter mag nu beslissen. Er is nog veel meer over de absurditeit van mestwetgeving te vertellen, maar ik bespaar je de details. Onthou gewoon: mest is goed.

Evenwicht vind ook dat mest goed is: broodnodig om voer en voedsel te produceren. Lieve kiezer, soms droom ik dat er een Minister van Landbouw voortkomt uit Evenwicht.  Dan krijgt Nederland tot in der eeuwigheid derogatie voor 365 kg N (stikstof) uit dierlijke mest. Weg met die 115 kg kunstmest. En we trekken de export van mest af van het Nederlandse fosfaatplafond, die mest komt tenslotte elders bij gewassen. We kunnen dan met onze mest alle uitgeputte bodems van Europa regenereren, en zo lekker veel koolstof vastleggen; het tijdperk van mest uitrijden rond je eigen kerk is dan definitief voorbij. De fosfaatrechten kunnen dan in de prullenbak, en alle oneerlijke regelgeving die erbij hoort ook. Mest wordt dan weer goed gebruikt. De kippenmestverbrander in Moerdijk lossen we ook in een klap op. Lieve kiezer, er is eigenlijk een tekort aan mest in Europa, het is tijd voor mest-solidariteit.

De Evenwicht-minister voor mest-solidariteit gaat er misschien nooit komen. Daarvoor is het landbouwpopulisme te diep verankerd in de maatschappij. Misschien kun jij het tij keren, lieve kiezer. In ieder geval bedankt dat je even naar mijn wilde luisteren, dat geeft de boerin weer moed.

Je Irene, zijlijnpoliticus.

This entry was posted in Evenwicht, Landbouw, Mest-solidariteit, Natuur, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s