Bestrijdingsmiddelen en ik

Lieve kiezer,

Bij bestrijdingsmiddelen lijkt het wel alsof mensen zich alleen nog maar afvragen hoe die via hun achtertuin in hun ontlasting zijn beland. En dan met name in de luier van hun baby. Ik durf de stelling wel aan dat de meeste bestrijdingsmiddelen waar mensen tegenwoordig aan blootgesteld worden, door henzelf met hun eigen handen in hun eigen mond worden gestopt. Misschien is dit een leuke hypothese voor onderzoek.

De huidige aversie tegen bestrijdingsmiddelen is zinvol, maar ik hoop dat de discussie niet verzandt in landbouwpopulisme. Meest zinvol in de discussie is om te kijken naar blootstelling van meerdere middelen tegelijk. Alle waarden van het RIVM onderzoek “Bestrijdingsmiddelen en Omwonenden” bleven onder de normen. Deze normen zijn vastgesteld per middel, maar er wordt tot nu toe niet gekeken naar blootstelling aan een cocktail van vele middelen onder de norm tegelijk. In afwachting van dit onderzoek, zal de wereld zeker niet vergaan. Die stelling durf ik wel aan.

Dat bij bijna iedereen wel een DDT molecuul in zijn bloed te vinden is, of een derivaat daarvan, en dat we daar al vele jaren mee leven, dat is al langer bekend. Misschien schokkend dat er vele middelen in ons bloed ronddrijven, maar welcome to the world, dat is zo. Als we daar massaal dood aan waren gegaan, dan waren we nu niet met 7 miljard exemplaren geweest. Ik durf ook de stelling wel aan dat we zonder de hoog technologische landbouw niet met zoveel mensen waren geweest, maar dat laat zich nooit bewijzen. Dat de natuur er onder lijdt, en ook door verandert, dat is ook zo. Maar ik weiger te geloven dat de wereld vergaat, de mensheid zou dan zeker eerst vergaan.

Ik heb zeker 15 jaar lang strikt biologisch gegeten, met drie kinderen en één man, en het kostte mij 250 euro in de week. Dit nog zonder vlees, melk en kaas, want die hebben we zelf, omdat ik biologisch boerin ben. Dus de duurste producten zitten er nog niet eens bij.

Ik ben weer gemixt gaan eten, dus ook weer gangbare (niet biologische) producten, en nu leven we van ongeveer 150 euro in de week. We eten tegenwoordig wel zonder etiketten, dus als er een etiket op zit, dan koop ik het niet (dit komt door het moderne “Clean Label”, etiketten mogen schoon zijn, je hoeft er wettelijk niet meer alles op te schrijven wat je erin stopt als producent). Alleen verse en pure producten (groenten, fruit, kruiden, noten, boter, yoghurt, kruidenthee, koffie, gestremde melk soorten die we zelf niet maken (dus kaas), rauwe ham (geen vleeswaren, daar zit pas veel rotzooi in), pure tomatensaus en aardappelen en rijst. En brood van Joris, het lokale Jorisbrood, omdat dat goed gefermenteerd is (langzaam gerezen, de tijd zit er in, met desem). Dat was het wel. Met een kookboek van Jamie Oliver kun je verder alles maken. Voor mijn jongste dochter koop ik af en toe een pak koekjes, omdat ze erom zeurt, vraag me niet waarom. We koken altijd zelf. Een heel soms spaghetti, maar ik vertrouw het etiket zeker niet.

Wat ik maar wil zeggen, als Evenwichtig voedingsadvies: de meeste bestrijdingsmiddelen komen binnen via je mond, en waaien niet in je gezicht. Als je daar vanaf wilt, van bestrijdingsmiddelen met je eigen handen in je eigen mond stoppen, dan kan dat. Het is gewoon te koop, onder een fantastisch zeker gecertificeerd logo: biologisch. Wees de boeren eens dankbaar die dat hebben opgezet en al 5% van de markt hebben veroverd. En respecteer ook de gangbare boeren die produceren wat er verder door mensen voor 95% gevraagd wordt. Je moet voor biologische producten wel grof geld betalen, dus na een tijdje leer je dan de waarde van bestrijdingsmiddelen begrijpen. Verdiep je eens technisch in teelten, zodat je begrijpt waarom het veel en veel duurder is om biologisch te telen.

Maar kijk dan ook eens naar Clean Label, het schone etiket, waar niks meer op te lezen valt (ook onder het biologische logo is dit toegestaan). Daar hoor je nooit iemand over. En het is volgens mij veel en veel erger voor je gezondheid. De meeste dokters weten helaas ook niet wat Clean Label is. Als dokters zich gaan verdiepen in voeding, dan wordt de wereld pas echt beter.

 

20190427_103224

Uit het vakblad “Boerderij”. Boeren nemen de burgerpers niet meer serieus, landbouwpopulisme in de burgerpers is een groot probleem, zo brengen we de discussie niet verder, lieve kiezer.

Lieve kiezer, ik ben natuurlijk boerin, ik weet er veel van, en ik wil zeker niet zeggen dat journalisten dom zijn, maar soms denk ik dat stiekem wel eens. Dat komt door de burgerpers. Laten we alsjeblieft genuanceerd blijven schrijven over de landbouw en niet gaan spugen in de hand die ons voedt.

Je Irene, zij-lijn politicus die niet van bestrijdingsmiddelen houdt, maar ze wel eet.

www.evenwichtdegelepartij.nl

Deel je deze nuance, wordt dan lid van Evenwicht. Dat kun je dan gerust doen. Bij meer dan 20 leden in 2022, worden we in 2022 weer actief bij de gemeenteraadsverkiezingen.

This entry was posted in Antibiotica, Evenwicht, Landbouw, Natuur, Ondernemerschap, pers. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s