Kaas in het FD

Lieve kiezer,

Sinds een maandje lees ik met veel plezier het FD-weekend. Kranten vind ik net zoiets als auto´s en mannen: als je er eenmaal eentje gewend bent, dan wil je geen andere meer. Ik was heel blij dat ik dus weer een krant had gevonden, waar ik aan gewend was geraakt.

Maar afgelopen weekend beleefden mijn witte broodweken met het FD een dieptepunt. Was het maar een proefabonnement. De veganisten lobby, die mij als melkveehouder altijd wegzet als dierenbeul, milieuterrorist en pervers moordenaar is het FD binnen gedrongen. Iedere vorm van wederhoor ontbreekt. Wat een toestand, lieve kiezer. Op twee pagina’s wordt “the inconvenient truth” van Kaas uit de doeken gedaan, nou dan weet je het wel.

Ik heb geprobeerd erop te reageren, maar het is gewoon te erg. Het doet mij echt pijn. Hoe kan een gerenommeerde krant dit opschrijven?? Lieve kiezer, qua journalistiek is dit echt slechter dan slecht.

“De milieuschade van de rundveehouderij is natuurlijk enorm.” “Weinig sectoren hebben zo’n ecologische voetafdruk als de vleesindustrie.” “De melkveehouderij is afschuwelijk.” “De ethische bezwaren (tegen zuivel, red) zijn even groot als die tegen vlees.” “De druk die dat op de koe legt, leidt tot gezondheidsproblemen en dierenleed.” “,kreupelheid door de grote hoeveelheid melk die ze moeten dragen.” “Ze lijden continue honger en leven daardoor maar kort.” “Uit onderzoek is gebleken dat daar (dierenrechten van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid) vaak niets van terecht komt.” “Er is gewoon niet genoeg grasland om daarmee aan de wereldwijde vraag naar melk te voldoen.” “De koeien worden immers nog steeds gezien als melkproductiemachines en de mannelijke kalfjes zijn nog steeds overtollig.”

Geen van bovenstaande zinnen is onderbouwd. De conclusie van het artikel is dat je veganistisch moet gaan eten als je bezwaren hebt tegen de genoemde milieuschade en het dierenleed in de zuivelindustrie. Als je dit zo kan framen, en in MIJN krant geplaatst kan krijgen, wil je dan alstublieft ook geen zuivel meer eten?

Ongeveer 5000 jaar geleden was het nieuw in de evolutie om vlees te laten staan. De Indiërs begonnen een vegetarisch dieet met linzen en zuivel. Koeien werden heilig verklaard en niet meer geslacht. Ik ben ik India ooit eens in een half verteerd koeien kadaver gestapt. Jammer eigenlijk, wat mij betreft had deze koe net zo goed opgegeten kunnen worden. Als je 4 liter melk drinkt of 400 gram kaas op eet, moet je ongeveer 100 gram rundvlees eten van oude melkkoeien (dus hamburgers, worstjes en gehakt inderdaad). Dan komen wij op onze zuivelboerderij goed uit. Er zijn nu een miljard Indiërs, dus wat mij betreft heeft het vegetarisch dieet zich bewezen.

Maar veganisme is echt nieuw in de evolutie. Ik zou de derde generatie veganist wel eens willen zien. Dus vier opa’s en oma’s, twee ouders en dan een kind daaruit geboren laten worden. Ik denk dat dat niet kan. Sommige voedingsdeskundigen zien veganisme als een eetstoornis die veel gezondheidsproblemen oplevert, en ook vruchtbaarheid aantast. Ik zie het als een interessant experiment van de mensheid, en hoor graag het resultaat. Het is inderdaad ethisch om geen dieren meer te doden, maar wat mij betreft een utopie. Ik zou liever de dood wat meer relatieveren en accepteren. Mijn koeien hebben een goed en kort leven. Ik denk dat de koeien in de Oostvaardersplassen God zouden danken als ze weer normaal gedomesticeerd zouden worden in een stal met permanente (ook in de winter) beschikbaarheid van voer, ook al is het dan gemaaid door mensen. De symbiose tussen de koe en de mens is al 10.000 jaar oud. Er bestaan geen wilde koeien meer, alle koeien zijn gedomesticeerd en dus ook heel erg veranderd door fokkerij. Ik hou echt van mijn koeien, ook al doe ik ze naar de slacht. Met mijn echtgenoot doe ik dat niet, dus zie het verschil tussen een dierenleven en een mensenleven. Als je dat niet ziet, wens ik je veel plezier met het veganisme, en laat me weten als er een derde generatie veganist geboren is. Respect, maar blijf dan ook bij jezelf, doe je ding, weet het beter en laat mij verder met rust.

Dan zijn er natuurlijk mensen die echt denken dat de wereld vergaat, en dus vinden dat je mijn lifestyle moet bestrijden om de wereld te redden. Mocht er echt geweld van komen, dan gun ik mijn plek wel aan een koe.

En last but not least mis ik in dit soort discussies ook altijd het verband tussen domesticatie van de koe en de teelt van gewassen. Een koe produceert niet alleen zuivel en vlees, maar ook mest. Mest is de basis van akker- en tuinbouw gewassen. Dus granen, linzen, groenten en fruit. Zelfs in het diepgravende boek “Sapiens, een kleine geschiedenis van de mens” miste ik dit verband. Dus je moet een gedeelte van de footprint van zuivel en oudmelkte slachtkoeien overschrijven naar groente. Zonder koeien geen akkerbouw en ook geen tuinbouw. In die zin bestaan er geen veganistische  groenten. Zo, die zit.

kalven met bijenhok

Hier zie je een koe liggen in de ondergaande zon. Moet kunnen.

20190415_203112

Als je goed kijkt zie je een wit pootje onder de staart,  deze koe is in barensnood, daarom kijkt ze zo verschrikt, ik heb haar echt geen pijn gedaan. Er is straks weer een kalfje bij op deze mooie aarde, en ik ben daar blij mee.

Ik weet niet of ik nu nog wel een column wil in het FD, ook al staat Jeroen Dijsselbloem er 100 keer in.

Je Irene, zij-lijn politicus en toch ook nog in hart en nieren boerin, die even aanslaat op een flut artikel in haar prille relatie met een krant.

This entry was posted in Biomassaliteit, Compassie, Eerlijkheid. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s