Bezinning en hoop door Gele hesjes

Lieve kiezer,

zo aan het einde van het jaar, mis ik je gewoon een beetje, lieve kiezer. Wat moet ik doen? Zonder jou heb ik geen richting.
De politiek is nog steeds een puinhoop zonder feitelijke diepgang, met name op groen en immigratie, en ik voel mij geroepen er iets aan te doen. Maar mijn blogs zijn te ingewikkeld, mijn analyses te diepgravend en te fijngevoelig.
Mijn stiefkleinzoon van 7 komt met een verhaal over de Romeinen die de Grieken in elkaar hebben geslagen. Toen was het ook al raak. Hij zegt dat de eerste Olympische spelen werden gehouden in 776 voor Christus. We rekenen samen uit dat dat 2794 jaar geleden is. Er is hoop.
Evenwicht is nog een statuut met drie bestuursleden. We doen niet mee aan de provinciale staten want dat is te duur (1100 euro per kieskring) en te kansloos. De deadline om de naam aan te melden bij de kiesraad is verstreken.
In het diepste punt, waar een evenwicht niks kan doen, waren er opeens de gele hesjes. De gele hesjes en Evenwicht, de gele partij, dat kan geen toeval zijn. Natuurlijk ben ik fan van Macron, maar hij is veel te negatief over klimaat en landbouw. De gele hesjes zetten hem recht. Precies de aanvulling die Macron nodig had. Het geeft mij hoop en energie. Als alle politieke partijen dezelfde kant op lopen, die niet overeenkomt met de realiteit, dan is er altijd weer het Franse volk. Ik krijg zin om aan “mijn” Syriër Franse kaas te laten proeven. En om leden te werven voor Evenwicht. Ik ga Webcare laten zorgen dat de Ideal in orde komt op de website van Evenwicht. En ik heb ook weer de inlog van de mailbox secretaris @ evenwichtdegelepartij.nl dus die kan ik ook eens doorwerken. Misschien zitten er enthousiastelingen in die al maanden wachten op antwoord.
Het echte werk van Evenwicht is toch nog steeds gewoon beginnen met democratie in een oorlogsland, zoals Syrië, samen mensen met een Syrische nationaliteit. Bij het begin beginnen, dat is de kunst. Dat kan gewoon hier, in Nederland, met de Syriërs die hier zijn. Syriërs die ik vraag, vinden het te gevaarlijk. Gelijk hebben ze. Morhaf en ik hebben besloten om alleen nog met voornamen te werken, niet met achternamen, zodat mensen digitaal niet op te sporen zijn, en misschien actief willen worden. Ik denk ook dat we moeten beginnen met vrouwen met een hoofddoek die nooit foto’s delen op sociale media. Dan is dat ook eens een keer handig. Sommige van die vrouwen zijn mentaal heel sterk. Misschien ook effectief, om eens met vrouwen op te staan tegen een oorlog. Het begint met een groepje gelijkgestemden die iets willen met onze “handleiding voor democratie”, genaamd Staatsinrichting voor Vrede.
Dus in het boek “Lieve kiezer” ga ik alle achternamen eruit halen. De deadline is verschoven, het komt uit in februari. In deze blog ook voortaan geen achternamen meer. De betekenis van de naam Morhaf is “fijngevoelig”. Precies wat nodig is tegen oorlogen.  Het is ook een combinatie van “mor” en “haf”, dus “oorlog” of “einde” en “heldHAFtig”: op een heldhaftige manier een einde maken aan oorlog. Dat lijkt mij een goede betekenis, in deze tijd van bezinning, zo tussen kerst en oud en nieuw. Irene betekent al sinds de Grieken “vrede”, dus daar kan ik wel mee uit de voeten. En dan ben ik ook meteen die verwarring kwijt rond mijn achternaam. Lieve kiezer, tot volgend jaar.

lieve kiezer opleidingsboekenWat vooral ook belangrijk is: voeten aan de grond houden en gewoon doorgaan met gewoon werken. Gelukkig kwamen vandaag de boeken binnen voor de opleiding tot MBO docent. Jippie.

Je Irene, zijlijn politicus die verkiezingen wil in Syrië.

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s