Hallo lokale partijen: maak de provincie klein

Lieve kiezer,

het is dan toch zo ver gekomen: “Lieve kiezer” wordt uitgegeven als boek. De leuke blogs komen in het boek, de niet-leuke blogs staan nog op de site.

Maar ik hoop dat Evenwicht, de gele partij, niet eindigt in een boek, lieve kiezer. Dat was eigenlijk niet de bedoeling. Om mijn politieke ambities weer op niveau te krijgen, moet Evenwicht wat meer medestanders vinden.

Zelf heb ik heb een leuke baan in het onderwijs gevonden. Ik geef nu natuurkunde en scheikunde aan allemaal jonge boeren op een middelbare landbouwschool. Collega’s zijn heel gezellig en de leerlingen zijn gewoon ronduit schattig, alhoewel ik moet bekennen dat ik allerlei verbale tackel technieken goed kan gebruiken in de les.

De statuten van Evenwicht zijn beschikbaar voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2019. Eigenlijk passen bijna alle lokale partijen in gemeenten goed onder het sociaal liberale karakter van Evenwicht. Het is alleen een enorme klus om die lokale partijen bij elkaar te brengen. We moeten ergens enthousiasme vinden. Help ons, lieve kiezer.

Voor de provincie zouden gemeenten eigenlijk leidend moeten zijn. Provinciaal budget zou met zo min mogelijk sturing doorgezet kunnen worden naar gemeenten. Verder zijn de bevoegdheden van een provincie al bijna nul, dus gemeenten zouden door provincies maximaal gefaciliteerd moeten worden in hun wensen. Voor veel gemeenten is de provincie een frustrerende bestuurslaag. Lokale partijen in gemeenteraden zouden dit standpunt kunnen bundelen en kunnen meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen, onder de briljante statuten van Evenwicht. We zouden misschien iets moeten doen aan die naam. Maar in ieder geval: lokale partijen zouden elkaar kunnen vinden in het minimaliseren van de provincie en laten bloeien van gemeenten.

Lieve kiezer, als je politiek actief wilt worden, laat het dan even weten.

En als je een mailing van mijn uitgever wilt ontvangen, om het boek te bestellen, laat het dan ook even weten. Het komt waarschijnlijk in november uit.

 

periodiek systeem

Ik moet eerlijk bekennen dat ik vroeger op de middelbare school het periodiek systeem van de elementen in mijn kamer had hangen, lieve kiezer. Dus misschien heb ik mijn roeping wel gevonden als natuur- en scheikunde docent.

Je Irene van der Marel, gewezen politicus, voorzitter, schrijver en docent én boerin.
(voorheen Van de Voort, maar door mijn nieuwe baan in het onderwijs vond ik het leuk om mijn eigen naam weer te gebruiken)

www.evenwichtdegelepartij.nl

This entry was posted in democratie, Eerlijkheid, Provinciale Statenverkiezingen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s