Uit mijn lood.

Lieve kiezer,

ik ben vandaag een beetje uit mijn lood, door de dood, lieve kiezer. Met Morhaf ben ik bezig om een cursus te ontwikkelen over democratie. Geen ingewikkelde filosofische verhalen, maar gewoon: hoe werkt het. Een super simpel handboek: hoe organiseer je democratie?Gewoon even van A tot Z: een politieke partij is een vereniging, partijen mag iedereen lid van worden, er zijn sociale en liberale partijen, partijen maken een lijst, en op die lijsten kan iedereen stemmen, wat is een coalitie met een akkoord en wie worden er dan wethouder of minister? Mensen die uit een dictatuur komen, die weten simpelweg niet hoe het werkt. Ze vergapen zich aan onze oersaaie gemeenteraadsvergaderingen. Eerlijk gezegd vind ik gemeenteraadsvergaderingen ook tranentrekkend, als je de facebookpagina van Morhaf in je achterhoofd houdt. Politiek kan heel zachtaardig en vredelievend zijn, lieve kiezer. Waarom doen wij dat gewoon netjes, en is het op sommige plekken elders in de wereld een grote puinhoop. Waarom is het daar levensgevaarlijk om aan politiek te doen? En waarom kan je hoofd er zomaar afgehakt worden door iemand anders die beter kan hakken? Waarom, lieve kiezer? Ik geloof dat oersaaie gemeenteraadsvergaderingen overal op aarde gekopieerd kunnen worden, als er maar iemand begint bij het begin. Er zijn in Syrië wat losse oppositieleiders en wat kritische journalisten die de vreselijke oorlog laten zien, maar waar is de organisatie van gelijkgestemde mensen via politieke partijen? Waar is de keuze helder gemaakt en kun je ergens lid worden? Waar is het begin van de vrede? In deze digitale tijden hoeft dat niet meer in vergaderruimtes, maar kan dat via dirty Facebook.

Morhaf en ik hadden het idee opgevat om gewoon maar te beginnen. Met drie partijen, die we rood (socialisten), geel (midden) en blauw (liberaal) hadden gedoopt, en een zelfgeschreven cursusmap over hoe democratie werkt. Het kan snel gaan. Maar nu is zijn broer omgekomen in oorlogsgeweld. Dat zet eigenlijk alles stil. De dood heeft weer gewonnen. Hoe lang nog??

FB_IMG_1527856808738

Muammar Bakour, 1988-1918.

Ik hoop steeds meer dat deze afschuwelijke oorlog met alle slachtoffers niet voor niks is, maar dat we beginnen er iets beters van maken.

Je verdrietige Irene van de Voort, toch hoopvol gestemde zijlijn politicus voor Vrede.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s