1 jaar lang sociaal-liberaal Macron

Lieve kiezer,

als wannabee politicus aan de zijlijn heb ik natuurlijk mijn inspiratiebronnen. Dé bron is Macron. Hij heeft het sociale liberalisme echt aan de macht kunnen brengen in Frankrijk en voert het consequent uit. Ik spring iedere keer weer een gat in de lucht als ik iets in het Nederlands over hem kan lezen.

In Frankrijk is de arbeidswetgeving versoepeld, en dat moest echt gebeuren. Werkgevers kunnen makkelijker van personeel af. Dat lijkt asociaal, maar de werkgever kan ook té verantwoordelijk gehouden worden. Als het gewoon niet meer uit kan, worden mensen niet meer vast aangenomen. Dat werkt ook niet, er moet evenwicht zijn tussen lusten en lasten. Een vast contract is geen huwelijk met een zware alimentatieregeling, waar je alleen in een zware verliefdheid aan begint. Zo werkt het niet met personeel. Een werknemer blijft verantwoordelijk voor zijn eigen leven en in Frankrijk is die stap gezet.

Europees gezien blijft Frankrijk voor het eerst in 10 jaar onder het afgesproken plafond van 3% begrotingstekort. Bravo, geld uitgeven kan iedereen, maar goed begroten is een vak.

De politiek zelf is aangepakt, de geldverslindende, corruptie bevorderende regels van parlementariërs zijn aangescherpt. Misschien dat het op de begroting een klein bedrag bespaard, maar qua legitimiteit en geloofwaardigheid een enorm resultaat. Je eigen salaris inperken, dat doen weinig mensen. Soms is het nodig, en dat is knap gedaan.

De achterstandswijken in Frankrijk kun je bijna krottenwijken noemen: ze zijn echt veel slechter en groter dan in Nederland. In deze probleemwijken zijn de klassen gehalveerd, met nog maar 12 leerlingen per klas. In één zomertje is dat erdoor gedrukt. En de wijkagent is terug.

Daarnaast is er nog wel kritiek op zijn immigratiebeleid, zowel van links als van rechts. Dus daar zit hij ook mooi in het sociaal liberale midden. In deze gepolariseerde discussie kun je alleen maar vuile handen maken, maar toch rolt Macron hier redelijk goed door.

Kortom, ik ben gewoon fan. Ik hoop dat zijn gedachtegoed in meer landen de macht in handen krijgt, ook zonder allerlei christelijke of islamitische randjes, gewoon open voor iedereen. Ik heb deze info uit NRC, en het viel ook op dat er bij dit artikel foto´s stonden van Macron met allerlei politici, die normaal op de foto stonden. Dus ook bij de media dwingt hij respect af, dat is misschien nog wel het knapst. De eerste normale foto van Trump stond bij dit artikel, samen met Macron dus.

Afijn, lieve kiezer, ik hoop dat dit praktische en realistische en explicite en goed gekaderde sociaal liberalisme doorbreekt in ons land. Liever natuurlijk met mij dan zonder mij, maar ik hoop dat het verder gaat dan personen. Ik geloof er gewoon echt in. Het goede nieuws is dat de bankrekening bijna gekoppeld is aan een Ideal op onze website, en dan kun je voor 50 euro lid worden van Evenwicht!!! Als we 200 leden hebben, dan hebben we 10.000 euro, en dan gaan we in een provincie meedoen aan de provinciale staten verkiezingen.

Verder is ook “Evenwicht afdeling Syrië” nog niet dood, dus we gaan lekker internationaal. Bijna net zo internationaal als Macron. Wat een man, wat een man, lieve kiezer. Zijn boek (Revolutie!!) heb ik al drie keer gelezen, echt een aanrader. Eerlijk gezegd toch net iets beter dan mijn eigen boek (De boerin vertelt), maar dat ging dan ook nog niet over politiek. Misschien een beetje, indirect, alles is natuurlijk politiek; het ging over keuzes in het boerenvak. Heel interessant wel. “Lieve kiezer” zou ik ook graag uitgeven als boek, dus wie daarvoor een uitgever weet, mag het zeggen.

20180517_191114

Je Macron fan Irene van de Voort, warmdraaiend zijlijn politicus van Evenwicht.

This entry was posted in Evenwicht, Macron, pers, Sociaal liberaal, Syrië. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s