Inter-religieus humanisme

Lieve kiezer,

Er stond gisteren een waanzinnig mooi artikel in Trouw. Een Iraniër die vier maanden EENZAAM opgesloten heeft gezeten, zegt hele diepzinnige dingen over Europa. Hij wil dat we weer trots zijn op de schoonheid van het Europese erfgoed. We varen samen in een boot, ongeacht kleur of religie. Dát is de basis van democratie, en die is toch in Europa ontstaan. Juist omdat we Griekse, Joodse, Christelijke  en Islamistische invloeden in zijn waarde hebben gelaten, en hebben ingezien dat we allemaal hetzelfde bedoelen. Deze meneer Ramin Jahanbegloo benadrukt dat de Islam niet nieuw is in Europa, en dat klinkt mij als muziek in de oren. Hij noemt het Europese ideaal “humanistisch secularisme”. Het betekent álle religies in zijn waarde laten onder een neutrale staat. Die neutrale staat beschermt dan tegen extremisme. Dus het gezamenlijke ideaal is vreedzaam samenleven en elkaar niks willen opleggen. Juist door de verschillen de eenheid zien. Religie krijgt dan een plek in de maatschappij, waarbij iedereen elkaar (hoe anders ook) niet alleen verdraagt, maar ook herkent, en voedt met invalshoeken en gewoon liefde natuurlijk. Waar deze Ramin Jahanbegloo het allemaal heel negatief ziet (teveel beïnvloed door het media negativisme misschien?), zie ik juist de kiemen van een opleving van dit humanistisch secularisme ontstaan. Niet in de laatste plaats in Evenwicht natuurlijk, maar ook in Macron, in de nieuwe Ierse president, in de Canadese (ook al is dat nu nog buiten de EU, over 30 jaar misschien ook gewoon lid), en ik zie het onder jongeren. Ze mengen gewoon in het openbare leven. De incidenten zijn niet de teneur. De teneur is dat jongeren verschillende culturen leren kennen, en gewoon met elkaar om gaan en de gewoonten van elkaar weten. Lieve kiezer, de toekomst wordt gewoon één groot feest.

Even terzijde, wat mij ook raakte is zijn vier maanden eenzame opsluiting. Dat lijkt enorm wreed, lieve kiezer, en dat is het ook. De titel van het boek dat hij daarover schreef is: “Time will say nothing”. Die zin doet mij denken aan juist een heel gelukzalig moment, omdat ik vaak 10 daagse zit in stilte. Dat is natuurlijk geen 4 maanden, in vrijheid kun je de stilte een beetje doseren, maar de tijd wordt dan heel tastbaar en smelt als het ware. Het lijkt alsof de werkelijkheid een deur heeft waar je zo in en uit kunt gaan. Lieve kiezer, je hoeft niet meteen te geloven in een man met een baard op een wolk, maar zonder religie zijn dit soort ervaringen volgens mij niet mogelijk. Ik hoop dat religie een wezenlijk onderdeel blijft van wat we zoal doen.

Seculier humanisme, wat een uitvinding, lieve kiezer. Ik prijs mij gelukkig dat ik Europeaan ben, en ik hoop dat landen die in verschrikkelijke oorlogen verkeren, ons gebruiken om hun staat op orde te krijgen met humanistisch secularisme. De moslims die ik ken zijn allemaal Islamitische humanisten. Dat geeft mij ook hoop, lieve kiezer. Niets menselijks is hen vreemd. Wat de media over hen roepen is het halve verhaal. De afschuwelijke oorlog maakt dogma´s vloeibaar, ook bij ons, dus laten we nu het ijzer smeden tot een vreedzame politiek leven.

20180318_111316.jpg

Stem op 21 maart evenwichtig voor het humanistische secularisme of gewoon Marco Lokhorst nummer 4, die allemaal houten borden heeft geplaatst langs de Lunterse rondweg!!! Zie facebook.

Je Irene van de Voort.

www.evenwichtdegelepartij.nl  Kijk ook eens onder menu “uitgangspunten”, dit bedoelt Evenwicht, wat voor verkiezingsprogramma voor welke stad dan ook we ook schrijven.

This entry was posted in Evenwicht, Humanistische secularisme, NIDA, Syrië. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s