Flyeren is uit, kieskompas is een beetje saai, polsen is hot.

Lieve kiezer,

In Ede hebben we kieskompas. Er zijn ongeveer 30 stellingen gemaakt voor het kieskompas van Ede en de partijen van Ede hebben zelf urenlang met elkaar vergaderd om het eens te worden over welke stellingen er dan in komen te staan.

Daarna hebben ambtenaren de antwoorden van de partijen op die stellingen gecontroleerd op “of het klopt”. Dus als er antwoorden in zitten zoals: ik ben voorstander van A dus daarom vind ik A verkeerd, dan is het fout. En verder moest het antwoord van de partij terug te vinden zijn in het verkiezingsprogramma.

Tot zo ver helder.

Maar ja, dan de praktijk. Bij evenwicht waren meer dan de helft van de antwoorden afgekeurd, omdat we sommige stellingen zodanig onbenullig vinden dat we neutraal hadden ingevuld. Hondenbelasting bijvoorbeeld. Gewoon zo houden, niks over zeggen. We hadden dus als antwoord (wat dus terug te vinden moest zijn in ons verkiezingsprogramma): Ede is gezellig en gelukkig, en dat willen we graag zo houden. Helemaal fout volgens de ambtenaar.

Zodoende hebben wij ons verkiezingsprogramma aangepast, en de zin opgenomen dat we niks willen met hondenbelasting. De meest domme zin in ons verkiezingsprogramma, maar ja, je moet wat, als je als politieke partij mee wilt doen met kieskompas.

We hadden ook nog “geen mening” in kunnen vullen, maar dan kreeg je van de ambtenaar teksten terug als: we kunnen ons niet voorstellen dat u daar geen mening over hebt, je kunt je verkiezingsprogramma desnoods aanpassen met een mening over hondenbelasting!

Tja, het zegt wat mij betreft meer over de stellingen dan over onze politieke idealen. Maar goed, na een middag puzzelen op de bureaucratische redenaties van kieskompas ambtenaren, is Evenwicht nog enigszins herkenbaar terechtgekomen in de oersaaie stellingen van het kieskompas.

Maar nu komt het: de partijen die de stellingen hebben gemaakt, hebben samen afgesproken verder niks te zeggen. En nu is er www.partijengepolst.nl met echt super leuke stellingen. Heerlijk, je kunt echt helemaal los, over allerlei onderwerpen, en je kunt ook variëren op thema´s en eigen woorden gebruiken die niet in je eigen verkiezingsprogramma staan.

Maar dat mag dus niet van de partijen die kieskompas stellingen hebben opgesteld. Ze hebben samen afgesproken dat ze niet mee doen met andere stellingen. Ze hebben een soort partijkartel gemaakt op politieke informatie. Een collectieve afspraak tot zelfcensuur waar de ACM zware gevangenisstraffen op zou zetten als het een markt was.

Ik snap het echt niet, lieve kiezer. Dat zou toch niet moeten mogen in een democratie, notabene is kieskompas er juist om de kiezer te helpen kiezen. Niet om een monopolie op informatie te zijn.

Evenwicht doet gewoon mee met www.partijengepolst.nl Ik hoop dat jij nog meer leuke stellingen maakt, waar Evenwicht lekker op gaat reageren. Die stelling over brandweer aanrijdtijden moet ik nog ff naar kijken, heb uitgezocht hoe het zit. Want dat is wel een dingetje: het kost wel tijd. Dus vergeef mij als Evenwicht af en toe een stellinkje mist, of als het even duurt, omdat partijgenoten ook willen reageren. Je kunt ook zelf lid worden van Evenwicht, dan kun je zelf aan de knoppen! We werken wel volgens ons frame: sociaal liberaal, helemaal open voor alle geloven en niet-geloven, en zoekend naar de groene nuance. Lid worden kost 50 euro, alleen krijgen wij helaas onze bankrekening niet open, omdat ABN meer wil weten over ons vermogen in het buitenland??? Dat is natuurlijk zero zero. Komt zeker omdat een statushouder uit Syrië oprichter is, met een super heftig facebook account met allemaal lijken. Hij is juist zoekend naar democratie. En daarom heeft Evenwicht als standpunt hem daar bij te helpen om in onze mooie gemeente Ede een democratieklas te starten. De sleutel tot democratie is namelijk klassieke partijvorming op de as links-rechts, en niet volgens etnische lijnen of geloofslijnen of met referendum radicalen. Een gemeenteraad is de vrede in het klein en zeer inspirerend en toegankelijk voor hem. “Mijn” Syriër Morhaf snapt dat nu allemaal en is er moeilijke stukken over aan het schrijven in het Arabisch. Nu hoop ik dat er een burger is in Ede die daar een creatieve stelling over maakt!! HOE maken we vrede?? HOE dan?? En dan gaat Evenwicht antwoorden!! Tot ziens bij www.partijengepolst.nl

IMG_2021

Ik geef juist heel graag antwoord op vragen van iedereen, hier in mijn beste pak op een podium met wel 400 mensen in de zaal. Als politicus moet je wel iets durven zeggen.

Je Irene van de Voort, Evenwicht Ede. Lijsttrekker.

www.evenwichtdegelepartij.nl

This entry was posted in Ede, Evenwicht, Gemeenteraad. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s