Afscheid in de raad…. voor even??

Lieve kiezer,

Hierbij mijn speech van gisteren avond, ik heb afscheid genomen van de raad van Ede. Nog nooit was ik zenuwachtig voor een speech in de raad, maar nu wel. Geen emotionele toestanden, maar het raakte mij wel allemaal, lieve kiezer. Ik hoop van harte dat je mij na 21 maart weer een plek gunt in die mooie gemeenteraad van Ede, want ik mis het nu al.

Speech ook te zien op https://ede.raadsinformatie.nl/vergadering/439076 van minuut 17.17 tot minuut 27.37. Eerst speecht de burgemeester, daarna ik.

 

Beste collega raadsleden, Burgemeester en wethouders, en griffie,

 

Met veel van jullie heb ik gesproken over mijn stap om het CDA te verlaten. Ik heb ook eenzaam geworsteld met diepe politieke existentiële vragen, en kon niet anders dan een sociaal-liberale partij oprichten, die zoekt naar de groene nuance. Ik moet bekennen dat bij mij zelf ook de gelijkenis met Boer Koekoek opkwam. Er is een heel mooi boekje over Boer Koekoek, en ik wil graag een boekje cadeau doen aan alle fracties. Hendrik, ik denk dat we hem hier in zijn thuishaven, de raad van Ede wel zo mogen noemen in deze tijd, was zijn tijd ver vooruit. Misverstanden over de boerenpartij en de NSB wil ik hier meteen even recht zetten, er zaten ook veel verzetsmensen in de Boerenpartij. Ook Hendrik Koekoek bezorgde bonkaarten bij onderduikers. En hij moest alle goeie paarden registreren in zijn rayon, omdat de nazi´s de goeie paarden vorderden. Hendrik Koekoek moest dus paarden keuren voor de nazi´s. Bij aankomst informeerde hij eerst of de boer zijn paard kwijt wilde of niet, en op basis daarvan vulde hij het registratieformulier in. In heel zijn rayon was opeens geen goed paard meer te vinden. Hij werd opgepakt en belandde in de Scheveningse gevangenis. Pas later belandde hij in de politiek.

Hendrik Koekoek vocht tegen het gehate Landbouwschap, nog in het leven geroepen door de nazi´s, dat nu is afgeschaft, en niet alleen dat, alle productschappen zijn afgeschaft. Hij was zijn tijd ver vooruit. Helaas zijn er uit dezelfde filosofie wel fosfaatrechten voor in de plaats gekomen, en ik weet zeker dat Koekoek daar tegen was geweest.

Ook vocht hij voor vrij kamperen bij de boer. Heel Nederland is daar nu groot voorstander van, maar Koekoek heeft het bevochten. In zijn tijd mocht een boer slechts één kennis op zijn erf laten logeren.

Ook vocht hij voor dierenwelzijn. Waar we nu de Partij van de Dieren voor hebben, hadden we vroeger Koekoek voor. Hij stelde vragen over dierentransporten en over ritueel slachten.

Ik denk dat hij ook een van de eerste politici was die vergruisd werd door de media, iets waar tegenwoordig alle politici last van hebben.

Wie de geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen. Om dat dus te voorkomen wil ik graag alle fracties een exemplaar van dit boekje cadeau doen. Het is geschreven door Ida Terluin, 100 jaar na het geboortejaar van boer Koekoek.

Als eerste voor mijn dierbare Ex, de CDA fractie, ik denk dat het zeker is gelukt om goed uit elkaar te gaan, en dat we gewoon allebei nog even moeten wennen.

Maar ik heb nog een grote liefde in deze raad, dat is de SGP, graag wil ik hen bedanken voor alle samenwerking.

Dan ga ik naar de flanken, Burgerbelangen en Groen Links. Gelukkig zijn de flanken in de raad van Ede niet versplinterd. Ik voel soms wel mee als alleen jullie dappere vingers omhoog gaan bij jullie eigen moties, maar soms neemt de raad wel eens goeie ideeën over uit de flanken en dat is heel goed.

Dan de afsplitsers, Görgulu en Vos-De Wael. Voor jullie ook een boekje, helemaal lekker voor jezelf. Dat is het fijne van een eigen fractie. Hoewel ik er hier niet voor wil pleiten dat iedereen een eigen fractie begint.

Dan ga ik naar het midden, D66, PvdA, en Christen-Unie en Gemeentebelangen. Na mijn afsplitsing zou ik graag onder míjn sociaal liberale gedachtengoed verder praten over samenwerking… dus daar hebben we het nog wel eens over….

En last but not least de VVD. Het zuivere liberale geluid. Ik waardeer het altijd zeer, maar het is mij niet gelukt mij daar onder te scharen. Ik hoop dat jullie gewoon lekker jezelf blijven, in deze populistische tijden.

Voor B en W en de Griffie heb ik een mooi boek over bijzondere ambtenaren. Ik kende alleen het ondernemerschap, en als raadslid heb ik het ambtelijk apparaat leren kennen en ben het zeker gaan waarderen.

Zo in de foyer zal ik aan iedereen de boeken geven.

En voor Frans heb ik een lekker stukkie kaas meegenomen. En dat wou ik eigenlijk gewoon nu even aan jou overhandigen, voor al die camera´s waar jij altijd zo druk mee ben. Frans is de steun en toeverlaat van de raad. Je had in 2014 al snel door dat je je met mij niet te veel moest bemoeien, maar je redde altijd weer mijn leven als ik als laatste nog niet wist hoe je dat mandje in de Ipad moest legen… dank voor al je goede zorgen.

plek raad

Hier zit ik nog op mijn plek, lieve kiezer, links achterin, voor de pers.

burgemeester cadeau

Hier krijg ik bloemen en een mooi schilderij van de burgemeester,

speech raad

dit spreekt voor zich,

naar huis met bloemen

En naar huis met bloemen. Morhaf, mede oprichter van Evenwicht heeft deze mooie foto gemaakt, familie moest erbij.

Nou, lieve kiezer, we gaan het zien op 21 maart, stem gerust evenwichtig.

Je Irene van de Voort, lijsttrekker Evenwicht, Ede.

 

This entry was posted in Ede, Evenwicht, Gemeenteraad. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s