Politieke Nacht Ede

Lieve kiezer,

In Ede heten de gemeenteraadsvergaderingen “Politieke Dag Ede”. Voor afgelopen donderdag was dat onjuist. Het was een “Politieke Nacht Ede”. We waren om 18.00 uur begonnen en pas om 02.00 uur lag ik in bed. Wat een toestand, lieve kiezer. Terwijl we ook om 18.02 klaar hadden kunnen zijn, wat mij betreft.

Het ging over vluchtelingen. Ik schaamde mij wel een beetje, lieve kiezer, dat we dus bijna 8 uur, een hele werknacht, nodig hadden om dit besluit te nemen. We debatteren hier al maanden over, in alle wandelgangen die het gemeentehuis heeft, en ver er buiten. Met alle burgers en buitenlui, zelfs met Pegida luitjes uit Duitsland, ook al hebben we bij dit soort “gesprekken” de politie wel achter de hand.

En het was dus ook al lang bekend dat de coalitie (Gemeentebelangen, CU, CDA, D66, PvdA) vóór 900 vluchtelingen over de 3 locaties ging stemmen. Maar de VVD had een hele lijst met 10 voorwaarden ingediend. Dit noemen we een amendement. Je stemt dan dus voor het hoofdvoorstel van 900 over 3 locaties, maar je stemt dan ook over het amendement. En zo waren er nog een stuk of 7 amendementen. Er waren ook 2 moties. Er waren dus een stuk of 7 wijzigingen voorgesteld, en 2 bijzaken.

We begonnen vrolijk en vrij, om 18.00. Iedere partij had 8 minuten spreektijd, dus ok, ik geeft toe, we hadden pas om 19.12 klaar kunnen zijn. IMG_1449De eerste bijdrage van de SGP werd al 40 minuten lang onderbroken. Interrumperen heet dat, lieve kiezer. Het klinkt interessant, maar het is oersaai. Het was heel voorspelbaar allemaal, lieve kiezer, alle argumenten waren al zo vaak over tafel geweest. Ik hoop dat er één kijker thuis was die dit nog boeiend vond, want dan moeten we dit politieke “Ninevé” (Bijbelse plaats in Assyrië, intern CDA grapje voor bijbelkenners) nog maar even laten bestaan.

Maar de bedoeling van de raad was om de VVD “binnen boord” te houden, en de SGP ook. De SGP wilde Lunteren afkeuren als locatie. Dat kon echt niet, lieve kiezer. De VVD wilde uiteindelijk een school in Lunteren voor asielzoekers, omdat gehuwde asielzoekers met vrouw minder gevaarlijk zijn dan ongehuwde. Maar je mag niet discrimineren op burgerlijke stand, lieve kiezer. Je kunt niet alle ongehuwde mannen over een kam scheren. Dus D66 mordicus tegen. Ik ben na middernacht altijd heel makkelijk. Je moet elkaar ook iets gunnen, lieve kiezer, ook al is het de onzin van de VVD, laat ze toch een keertje scoren. Dat is ook politiek, lieve kiezer, gunnen. Wij 4 jaar in het college, zij een school voor asielzoekers in Lunteren. Geen gekke deal toch?? Typisch CDA, dat lijmen. Maar bij D66 hebben ze principes. Dus helaas helaas, weer 1,5 uur later, een schorsing heet dat, bleef het gewoon 900-3 zonder school in Lunteren.

Ondertussen was het nog steeds een oordeel-vormende vergadering, lieve kiezer. Een Politieke Dag Ede, en ook een politieke Nacht Ede, bestaat uit oordeel-vormende en besluit-vormende vergaderingen. Bij oordeel kun je naar huis, als je zelf het debat niet hoeft te doen. Jan Pieter en Cora deden het debat, dus ik kon 8 uur lang helemaal niets doen, lieve kiezer. Dus ik heb de nieuwe omgevingswet gelezen. En een mailbox leeg gewerkt. Maar op een gegeven moment werd het gewoon te laat. Toen hebben mijn overige fractieleden en ik een interessant gesprek gevoerd over onze exen. Dat kan gewoon bij het CDA hoor. De generatie van Arie heeft nog niet zoveel op met exen, en hij had een heel romantisch verhaal over hoe hij zijn Greetje had leren kennen op een politiefeest. Maar de pers zit altijd achter ons, dus we moesten wel een beetje voorzichtig zijn over wat we zeiden. Alhoewel Ap Heller van De Gelderlander op een gegeven moment ook heel openhartig werd. Hij had het persbericht over vluchtelingen ook al lang af.

Afijn, lieve kiezer, zo werd het toch nog een gezellige Politieke Nacht in Ede, over exen en liefdes. En die ongehuwde mannen uit Syrië, die gaan we koppelen aan mijn vrijgezelle fractiegenoot!! Ik ben altijd heel trots op onze Ann, zij is de enige ervaringsdeskundige in de raad, als het gaat om vluchtelingen, en nu raadslid in het democratische Nederland.

Eindelijk eindelijk kwam de besluitvormende vergadering, en hier kwam het eigenlijke politieke werk. Ik stak mijn vinger om hoog bij VOOR. Welkom, lieve wannabee kiezers, uit die vreselijke oorlog, in mijn vrije Lunteren. Ik wil graag een democratische klas voor hen beginnen, en dan Moslim Democratisch Appeal oprichten voor daar.

Ik appte naar de vluchtelingen in de noodopvang dat de 900-3 er door was. Ze hadden het Arcadisrapport met belangstelling door genomen, maar zaten nu ook niet meer aan de buis. Ze werden wel wakker van de app. Ik appte dat ik nu naar huis ging. “We go home now”.  En omdat ze Nederlands leren, ook nog een keer: “We gaan nu naar huis”. Oei, pijnlijk foutje. Ik dacht aan de foto´s van Aleppo, met de huizen daar. Zo eindigde het debat toch nog emotioneel.

Je emotionele Irene van de Voort, CDA raadslid Ede

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s