Het CDA bevrijdt zich uit haar hokje!!

Lieve kiezer,

geweldig nieuws, twee fractiegenoten, Jan Pieter en Jaap, hebben Trouw gehaald met een zeer mooi artikel over het CDA. Het CDA moet wat. Inderdaad inderdaad, geweldig. We moeten weer normen en waarden verkondigen!! Heel goed heel goed. Nu heb ik het artikel al drie keer helemaal gelezen, maar ik vond niet wat die normen en waarden nu precies waren. Er staat wel iets over achterliggende gedachte, namelijk dat het CDA de samenleving meer vindt dan een verzameling individuen. Helemaal waar natuurlijk, maar nog wel een beetje vaag om te verkondigen.

Dus die wilde ik graag even inkoppen onze diepste CDA waarde is……………… dat iedereen verantwoordelijkheid neemt voor zichzelf, en dat iedereen verantwoordelijkheid neemt voor de ander. Voor elkaar. Dus we zijn samen!

En het geldt voor iedereen. Al heb je al je schaapjes op het droge, je moet omzien naar de ander. Maar ook als je gehandicapt bent, of migrant of vluchteling uit Syrie: je hebt een verantwoordelijkheid voor jezelf en voor de ander.

Het gaat dus egoïsme, zelfverrijking en machtsmisbruik tegen, maar ook pamperen, zuigen, claimen en labbekakken.

Als uitgangspunt is dit heel bruikbaar in discussies. We zijn niet links of rechts. Maar we gaan op rechtse dossiers (economie, landbouw, marktmechanismen) over rechts en op linkse dossiers (zorg, onderwijs, door de overheid betaald) over links.

Met altijd als uitgangspunt de actor, de mens die het moet uitvoeren, dat die verantwoordelijkheid kan nemen voor zichzelf en voor de ander. Jaap en Jan Pieter noemen in Trouw de vrijwilliger, het boegbeeld van deze waarde, maar het zit in alles, ook in je werk en privé.

In alle religies noemen we dit Compassie. Misschien moeten we de C eens laten evolueren….

Ik wordt helemaal gelukkig van het CDA en ook van onze nieuwe Edese fractievoorzitter Jan Pieter. Hij is pas 23, straks hebben we vast weer een JP de MP (intern CDA grapje, JP was Jan Peter Balkenende, en die was Minister President).

Het partijbestuur is hier trouwens ook heel druk mee, ik geloof niet dat ze daar stil zitten op dit onderwerp…. (interne CDA opmerking).

IMG_0598

Je Irene van de Voort, fractielid CDA Ede.

This entry was posted in CDA, Compassie, Ede and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s