306 Miljoen weggetikt in de raad

Lieve kiezer,

Ik heb je wel een beetje gemist. En ik hoop dat mijn stemgedrag in de raad je leven niet al te veel over de hoop heeft gegooid. Het is toch wel een hele verantwoordelijkheid hoor, die politiek. Ik ben heel druk geweest met een zuivelcongres en kaaskeuringen, daarnaast nog het raadswerk, ik zag mijn bed veel te weinig. Dus heb ik vanmorgen gewoon even lekker geslapen. En dan kom ik weer helemaal tot rust, en dan denk ik aan jou, lieve kiezer. De hoogste tijd voor een blog. Mijn mailbox komt na het weekend wel weer.

Gisterenavond hebben we 306 miljoen weggetikt in de raad. De begroting voor volgend jaar. Ieder dubbeltje ligt nu vast in potjes. Sommige potjes moeten nog nader ingevuld. Het is behoorlijk ingewikkeld, want er kwam ongeveer 75 miljoen bij aan zorg, zo ff uit het hoofd, omdat de zorg vanuit de landelijke politiek naar de gemeentes gaat. En de begroting was vorige keer nog 260 miljoen. Dus dan mis je even een paar miljoentjes, maar dat heeft te maken met allerlei reserves en begrotingsregels. In ieder geval is er nu een begroting van 306 miljoen aangenomen. We hadden een paar leuke moties, die lees je wel in de krant. Het meeste geld ligt ook vast, daar kan ik niks aan doen, dat is wetgeving.

In mijn vakgebied, het buitengebied, gaat het eigenlijk niet zo zeer om geld. Het gaat om de regels: wat mag en wat mag niet?? Daar zit hem de kneep. Natuurlijk wil ik ook graag dat nieuwe schoolgebouw in Ederveen, en moet de zorg hier goed geregeld, maar het echte belang van de mensen en bedrijven zit hem in de regels en de handhaving.

Nu hadden we gisteren tijdens de Politieke Dag Ede (de raadsvergadering dus) een informatiesessie over ruimtelijke ordening. Veel geleerd. In het buitengebied zijn 4000 objecten, dus bouwblokken waar iemand woont of een bedrijf heeft. Bij de vaststelling van het huidige bestemmingsplan (2011) zijn die allemaal ingetekend. Daarbij ontstonden 400 objecten die niet kloppen. Dat kan gaan om een wissewasje bij het intekenen, of om iemand die willens en wetens bouwt waar dat helemaal niet mag. Die 400 objecten moeten dus gecorrigeerd bij een foutje, gelegaliseerd als het kan, of er moet handhaving komen. Dat is dus 10% dat niet klopt!! Ieder jaar worden er met de huidige capaciteit ongeveer 50 probleemgevallen opgelost. Bij mij rezen er vragen. Als de gemeente haar gezag wil herstellen in het buitengebied, en ook de rechtvaardigheid voor de mensen die eerst een vergunning aanvragen voordat ze gaan bouwen, dan zou dat wellicht wat sneller kunnen. Ik zal het eens opperen in mijn fractie.

Daarnaast heeft de raad eigenlijk helemaal geen zicht op de afwijzingen. Dus stel, je loopt het gemeentehuis in voor een vergunning, en het mag niet wat je wilt. De gemeente zegt nee, dan ga je weer naar huis. Stel dat er 80 mensen dezelfde vraag stellen, en ze krijgen allemaal nee te horen, dan wil ik dat wel weten. Want misschien kunnen we het beleid veranderen, en dan krijgen deze mensen ja te horen.

Nu bleek dit geenszins het geval. De gemeente hoeft bijna nooit nee te zeggen, alleen vanuit landelijke regels, maar daar kan zij niets aan doen. En als er een nee is, waar de raad iets aan zou kunnen doen, dan wórden er ook al beleidsvoorstellen gedaan vanuit de ambtenaren. Dit noem je uitnodigingsplanologie. Mooi woord, uitnodigings-planologie. We nodigen u dus uit. Kom maar langs met je plan, en wij passen er een mouw aan. Het is altijd “ja, mits”. Het is nooit meer “nee, tenzij”. Hoera, wat leven we toch in een mooie tijd, wat de planologie betreft. Aan mij de schone taak om dit allemaal toch een beetje in de gaten te houden.

We stelden afgelopen donderdag in de raad ook een herziening vast van het huidige bestemmingsplan buitengebied, van (uit het hoofd) 9 percelen die allemaal aan het rechten waren geweest met de gemeente. Die dus met de nee van de gemeente naar de rechter waren gestapt. Wat mij opviel is dat grondbedrijven eigenlijk geen kant op kunnen. Bedrijventerreinen zijn te duur voor hen, omdat ze veel oppervlak nodig hebben, en weinig omzet draaien per vierkante meter. En in een weiland mag je eigenlijk niet zitten met grote hopen grond. Wat de gemeente nu doet is ze toch een agrarische bestemming geven, en dan handhaven als het uit de hand loopt met te grote hopen grond. De wethouder ziet dit ook, en zint op een oplossing. Dat is niet eenvoudig, want je kunt nou eenmaal niet van alles toestaan in het buitengebied. Want als er één iets mag… dan moet iedereen het mogen. Dat is regel 1 in de grondwet in Nederland: iedereen wordt in gelijke gevallen gelijk behandeld. Maar er moet wel iets gebeuren, want je moet gewoon iemand kunnen bellen als je een kiepwagentje grond nodig hebt.

Daarnaast ben ik lekker aan het vlozen in de bestaande regelgeving. Het is niet gemakkelijk. Je hebt namelijk notaatjes vanuit de Food Valley, dat zijn 7 gemeenten die samenwerken. Zo heb je een zogenaamde nota “Nadere invulling”. Interessante titel: “nadere invulling”. De subtitel is “Regionale beleidsinvulling functieverandering en nevenactiviteiten”. Interessant, interessant. Dit gaat precies over wat mag en wat niet mag in het buitengebied. En nu blijkt dat Ede het allemaal nog nader heeft ingevuld dan de nadere invulling. Met andere woorden: in Barneveld mag veel meer! Hier wil ik het wel eens over hebben met de groeiers in Ede, de ondernemers, de mensen die de kansen pakken, die niet te verlegen zijn om zichzelf uit te nodigen.  In het kader van die uitnodigingsplanologie. Werk aan de winkel.

Voorlopig is het de grootste kunst om die nota’s te pakken te krijgen. Er zijn duizenden nota’s, er zijn honderden bestemmingsplannen, en er zijn tientallen visies. Ik zoek mijn weg, en nodig u straks uit in mijn werkgroep. Dan gaan we eens broeden en zinnen, en dan komen we met een voorstel waar niemand nee op kan zeggen. Omdat het goed is voor iedereen! Regelgeving die past bij de tijd, en die geen kansen laat liggen voor Ede. Maar dan ook wel handhaven, als er iemand neven de regel piest.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Hier ook een kiepwagentje, maar dan gras.

Je Irene van de Voort, CDA raadslid in Ede.

 

This entry was posted in Bennekom, CDA, Gemeenteraad, Landbouw, Lunteren and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s