Lekker bezig

Lieve kiezer,

ik geniet in de raad. Ik ben gewoon lekker bezig.

De raad, dat is een soort beslisclubje voor allerhande voorkomende zaken. Als eerste reflex bij uitgifte van vergunningen vraag ik mij af: wie gaat er over? Wat zijn de regels? En wat blijkt dan? De raad gaat er over. Dus voor 1/39ste ga ik er dan zelf over.

De vergunningen die duidelijk zijn voor de regels, die komen niet in de raad. Alleen de lullige gevallen, waarbij het kwartje twee kanten op kan. Mag er gebouwd worden, ja of nee? Wat mij betreft meestal ja, maar de fractie neemt een gezamenlijk standpunt in en dan stem ik mee. Dat is wel handig, want sommige mensen in de raad hebben veel ervaring, kennen de geschiedenis, weten dat de gemeente ook wel eens voor de rechter heeft verloren, omdat ze aangeklaagd was vanwege willekeur. Dat mag dan weer niet, die willekeur. Dus vandaar. Als er één mag bouwen, mag iedereen bouwen, in gelijke gevallen. Dus even nadenken voordat je ja zegt.

En er zijn gelukkig 900 ambtenaren, van politieman tot beleidsnotaschrijver, die leggen dus de vraagstukken voor, waar de regels niet uit komen.

Verder komt er jaarlijks 266 miljoen voorbij aan uitgaven. De meeste zijn helemaal dichtgetimmerd, liggen vast in wetten (afval ophalen), samenwerkingsverbanden (vergunningen uitgeven) of convenanten. Zo’n 12 miljoen, dacht ik, kunnen we in kiezen. Dat is natuurlijk nog een heleboel geld, maar enige beperking dus.

Die andere ruim 250 miljoen komt dus langs in jaarverslagen van diensten (afval ophalen of omgevingsvergunningen schrijven) of het jaarverslag van de gemeente. Wel goed om daar op te controleren. Dus cijfertjes gluren, en diep nadenken daarbij. Tot nu toe heb ik nog geen ernstige misstanden kunnen ontdekken. Eerder verbaas ik mij er over hóe goed het allemaal geregeld is.

En verder zijn er burgers die iets willen. Voor een pinautomaat voor het Bosbad in Lunteren verwijst mijn fractie mij door naar het bestuur van het Bosbad. Voor een fietsenrek op twee autoparkeerplekken voor Natuurvoedingswinkel De Kardoen , verwijst mijn CDA fractie mij door naar de Ondernemersvereniging Bennekom (www.bennekomcentrum.nl). Net zo gezellig en praktisch als de Winkeliersvereniging Lunteren waarschijnlijk. Ik parkeer mijn auto altijd recht voor de deur daar in Bennekom, dus van eigenbelang kan men mij niet betichten. Ook mijn buurvrouwen zijn boos op de gemeente, omdat de Driëenhuizerweg is meegenomen in het besluit Zandwegen, maar zij zijn helemaal niet gehoord! Met als gevolg dat de geboden oplossing niet gaat werken. Daarvoor moet ik met mijn CU Lunteraan Herko naar de nieuwe CU wethouder Leon. Die zie ik donderdag wel, bij de Politieke Dag Ede.

Ook is er een school in Ede met een zwakke beoordeling, toevallig net een moderne school waar ouders hun kind in combinatie met een BSO 50 weken naar keuze onderwijs kunnen laten volgen. Deze BSO had ook een hele zwakke beoordeling en de wethouder legt een dwangsom op. Tja, wat moet ik er van vinden?? Wel een goed initiatief, voor een moderne gemeente Ede, met veel moderne tweeverdieners, moeten zulke vormen van onderwijs er wel komen. We zijn er nog niet uit, maar hebben het verhaal van de ouders aangehoord in de fractie. Misschien moeten ze nog een kans krijgen, misschien niet, en is het zo echt genoeg geweest. Ik slaap er nog een nachtje over, en we winnen nog wat meer informatie in.

En dan de zorg!! Ede krijgt er (ik dacht) 73 miljoen bij voor de zorgtaken. Alle zorgtaken gaan naar de gemeente: jeugdzorg, participatiewet (voor mensen die niet kunnen werken) en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (voor mensen die hulp nodig hebben).  Ik weet geen bal van zorg, moet ik eerlijk bekennen. Zo veel als ik weet van landbouw, zo weinig weet ik van zorg. Maar ik heb wel een hele goeie zelfbetaalde hulp in de huishouding, die altijd klaagt over alle fraude die zij tegenkomt bij PGB (persoons gebonden budget) klanten. Dit noem ik in de fractie. De gemeente moet beter controleren. Veel wordt zwart uitbetaald, of half uitbetaald en de gemeente controleert er niet op. Ik moet uitzoeken of dat zo is, en dan gaan hiermee aan de slag in de fractie. Mooi zo!

En dan nog mijn geliefde PAS dossier. De stikstofuitscheiding in Nederland is veel te veel volgens Europese natuurwetgeving. Veel vergunningen sneuvelen. Ook in Ede, meer dan je zou denken, en wie betaald dan de tol in het tolhuisje?? Tot nu toe boeren, maar ook de haven in Rotterdam heeft last van de PAS. We laten een PAS-trein rijden binnen het CDA, en gaan helemaal terug naar Brussel. Heerlijk. Ik verbaas de fractie met mijn kennis, en daar geniet ik van. De boerenlucht is terug in het CDA!!

Je lekker-bezig-CDA-raadslid Irene van de Voort.

selfie bureau

Selfie voor mijn bureau, sociale media moet nog iets beter… blijven oefenen.

This entry was posted in Bennekom, CDA, Ede, Landbouw, Lunteren, Natuur, Zorg and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s