Politiek dieetadvies

Lieve kiezer,

ik ben morgen uitgenodigd bij de Librije! Je weet wel, het enige restaurant in Nederland met drie sterren (Michelin sterren). Gratis eten daar dus, want er komt een nieuw clubje bij elkaar van topkoks met sterren, die de echte, gezonde, authentieke, duurzame, diervriendelijke, pure, natuurlijke, wat-hebben-we-nog-meer, Nederlandse keuken wil promoten.

Wat een eer. Maar nu kwam er een mailtje achteraan of iedereen wat lekkers mee wilde nemen. Help, dat heb ik dan weer. Wat zet je voor aan een groep topkoks met sterren? Als ik even tel zitter er meer dan 10 sterren aan tafel. Kaasflapjes? Ik heb wel bladerdeeg in huis, maar ja, dat komt uit een pakje dus, uit de vriezer. Zij maken natuurlijk zelf hun bladerdeeg, en ik zou niet weten hoe dat moet. Om nu mijn eerste probeersels in bladerdeeg voor te zetten aan koks met een Michelinster, dat lijkt mij geen goed idee. Mijn echtgenoot eet wel altijd al mijn probeersels met smaak op, maar ja, de liefde van de man gaat door de maag, en andersom. Dus als het eten niet lekker is, heb je altijd nog de liefde. Die vlieger gaat in dit geval niet op, hoewel het wel allemaal weer mannen zijn natuurlijk.

Ik denk dat ik het maar bij een stukje kaas laat, dat moet goed gaan. Ik ben tenslotte uitgenodigd als producent, niet als kok.

Dat nieuwe echte eten, dat is Vers, Vet en geFermenteerd.

Vers moet altijd al, dat weet een kind. Daarnaast zijn er allerlei nieuwe wetenschappelijke inzichten dat verzadigd vet weer mag (Muskiet ea). Je lichaam blijkt zelf cholesterol aan te maken, wat je erbij eet, maakt niet zo veel uit. Het verband van 30 jaar geleden is onjuist gebleken. En verzadigd vet verzadigt. Het woord zegt het al: je eet minder, want je raakt verzadigd.

In plaats van verzadigd vet zijn we snelle koolhydraten gaan eten: suiker, pasta, pizza, patat. Dit laat de bloedsuikerspiegel schommelen, en dat is wel slecht voor de gezondheid. Daarnaast vult het niet, maar het zuigt, zodat je blijft eten. Gevolg: overgewicht, diabetici en futloosheid.

En dan dat laatste geFermenteerd: je lichaam herbergt 10 keer meer bacteriën in zich, dan cellen. En die beesten helpen je om gezond te blijven. Zonder bacteriën geen leven. Je moet dus die populatie een beetje goed houden, met de gewenste beesten. Melkzuurbacteriën bijvoorbeeld, van aangezuurde zuivel (kwark, yoghurt, karnemelk, kaas) helpen je lichaam om melk en ander voedsel te verteren. Steriel eten is niet gezond.

Persoonlijk vind ik dat het voedingscentrum deze adviezen over moet nemen. Maar dat doen ze niet, ze blijven in achterhaalde adviezen hangen. Gelukkig is er al de Stichting Voeding Leeft, in antwoord op Kamervragen al genoemd als alternatief voor het voedingscentrum. Gelukkig zit ik in de deelnemersraad, ook met allemaal dure mannen, medische doktoren professors. Dan eten we ook altijd met ster als we bij elkaar komen!

Misschien moet ik er eens een resolutie over schrijven voor het partijcongres van het CDA. Dat is de basis van de politiek, daar kun je als burger standpunten inbrengen. Dus als je een resolutie schrijft, en hij wordt aangenomen, dan gaat het CDA zich daar hart voor maken. Ik heb al een keer een resolutie erdoor gekregen, die ging over verdienmodellen (businessmodellen) in de landbouw. Mijn volgende gaat over dieetadviezen!

Maar wat neem ik nu morgen mee?? Ik besluit uit alle categorieën iets te verzinnen. Vers, dat is een koeientong, die ligt nog wel in de vriezer. Ze zien maar hoe ze die klaar maken. Vet, dat is onze onvolprezen rauwmelkse volvette boerenkaas (die is trouwens óók vers en gefermenteerd…). En geFermenteerd, daarvoor kan ik wel aangezuurde rauwe melk meenemen. Met Kefir, helaas komen die bacteriën oorspronkelijk uit Oost Europa, maar het moet ook ondogmatisch zijn, dus voíla, moet goed gaan morgen.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Kuilgras is ook gefermenteerd gras: koeien eten zeer gezond!

Je Irene van de Voort, Lijst 1, Nr 11, ook voor al uw dieetadviezen.

This entry was posted in CDA, Landbouw and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Politiek dieetadvies

  1. Pingback: Het middel is veel erger dan de kwaal | Lieve kiezer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s