Bescheiden narcisme

Lieve kiezer,

ik heb een schrijversblok, er komt niets uit mijn pen. Nu had ik wel twee dagen een griepje, maar het is bekend dat je als vrouw met ambitie niet te veel moet schermen met je menstruatiecyclus. Ik neem aan dat griepjes daar ook onder vallen.

Nee, het zit hem in de flyer. Ik heb 5000 flyers laten drukken, met mijn pasfoto op de voorkant. Om in Lunteren te laten bezorgen. Help, zo’n narcistische daad kan mijn bescheiden ziel helemaal niet aan.

In NRC Next las ik dat narcisme de nieuwe psychologische ontdekking is. Nog niet goed beschreven, en nog weinig bekend bij het publiek. Dus iedereen is wel redelijk bekend met schizofrenie, borderline, maar narcisme, dat is nieuw. Het is een typisch bankdirecteurendingetje, dus vandaar denk ik. Ook politici hebben vaak een narcistische persoonlijkheid. Het neemt ook snel toe in het vrije Westen.

Ik heb er maar eens een boek bij gepakt: “Zo ben ik nu eenmaal” van Willem van der Does, met tekeningen van Peter van Straaten. Heel begrijpelijk voor leken. Een narcist is eigenlijke en gekwetste ziel, die steeds de behoefte heeft gehouden om zich te bewijzen. Dus vanuit een mislukking blijven hangen in: wacht maar, ik zal jullie wel eens even laten zien wie ik ben. In plaats van tevreden zijn mislukking accepteren, en in het gevoel zakken dat je bent wie je bent, met al je pogingen en mislukkingen. Het gevoel blijft mislukt, gekwetst, en vandaar uit wordt continu gehandeld en gevochten, en alles is daarbij geoorloofd. De ander moet alleen overwonnen worden.

Tjee, wat een inzicht. Wat een herkenning. Ik lees door in het boek en herken mij zo ongeveer in alle persoonlijkheden die beschreven worden. Ook de verlegen, vermijdende persoonlijkheid.  Angst voor de flyer. En de dwangmatige, alles moet nuttig zijn, altijd aan het werk. En als laatste de vreemde, excentrieke, help help, ook heel herkenbaar. Ojee, ik krijg de nijging om de GGZ te bellen, en stel mij gerust met de gedachte dat ik straks zelf kan stemmen over de psychische gezondheidszorg in Ede. Daar moet echt geld bij!

De bevrijdende passage staat achterin het boek: het is volslagen normaal om uzelf te herkennen in meerdere persoonlijkheidskenmerken. U moet zich pas zorgen maken als u zich in één type herkent, in plaats van drie of meer. Kijk, daar zit ik ruim aan de veilige kant met vier.

Nou, lieve kiezer, ik ben er weer helemaal doorheen, door die schrijversblok. Dank je, ik moet soms ook gewoon mijn hart even luchten

.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Onze hoogste kuil ooit. Ook best romantisch.

Je Irene van de Voort, Lijst 1, nr 11. Gemeenteraad 19 mrt 2014

 

 

 

This entry was posted in CDA, Compassie, Gemeenteraad and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s