Creatief boekhouden in Ede? Ja, ja, het FD sprak hierover.

Ede werd genoemd in het Financieel Dagblad als een van de gemeenten die aan creatief boekhouden doet. Creatief boekhouden, dat is op het randje van de regelgeving verliezen verhullen!!

http://fd.nl/economie-politiek/842084-1402/gemeente-verhult-grondverliezen-met-dubieuze-boekhoudtrucs

Tuut, tuut, werk aan de winkel voor de gemeenteraad natuurlijk.

Die truck is als volgt: de gemeente betaalt rente over grond die zij heeft gekocht, en die zij heeft gefinancierd. Die rente die zij echt moet betalen is heel laag, bij éen of ander fonds voor gemeenten. Maar zij rekent intern met 5% rente, veel hoger. Nu heeft zij die interne rente op 3% gezet, dus veel lager. Je voelt wel aan dat dit in de boekhouding geld oplevert. Namelijk 21 miljoen! Handig, maar is het ook verstandig??

De provincie heeft al op 11 december een brief gestuurd aan gemeente Ede, dat zij onder “terughoudend toezicht” wordt gesteld. Vanwege die boekhoudtruck. Die brief van de provincie, over terughoudend toezicht, zit bij de ingekomen stukken van een Politieke Donderdag. Helemaal niet vertrouwelijk dus. Jij had het ook al kunnen weten, lieve kiezer. En het stond dus ook in het Financieel Dagblad. Vreemd dat ik er niets over heb gelezen in Ede Stad.

Ik probeer de brief van de provincie te vinden op www.gemeenteraad.ede.nl. Daar kun je alle stukken vinden. De zoekfunctie op www.gemeenteraad.ede.nl  levert op “terughoudend toezicht” 45 reacties op, maar niet de brief. Wel een memo, waaruit blijkt dat “terughoudend toezicht” de normale vorm van toezicht is. En nog meer geruststellend commentaar van het College van Burgemeesters en Wethouders. Scherp blijven dus.

En jij lieve kiezer, moet op een scherpe fractie stemmen. In onze fractie zit Hillard Freriks. Dat is, ondanks zijn bijna pensioengerechtigde leeftijd, de financiële wizzkid van de CDA-fractie. Een echte accountant, altijd scherp.  En omdat alleen de CDA fractie een deskundige heeft op dit gebied, zover ik weet, is hij eigenlijk de financiële wizzkid van de hele gemeenteraad op iedere Politieke Dag. Hij verdient eigenlijk een lintje, vind ik. Hij had deze vraag allang gesteld in september. Dankzij hem had het CDA de truck al in de gaten. Voor echte scherpte moet je bij de CDA fractie zijn. En hij heeft nog 9 zwakke punten in de jaarstukken aangegeven. Dus die houden we in de gaten. Er is nu gewoon niet veel geld. Jezelf dus niet rijk rekenen in deze tijd van crisis. Het zijn tenslotte belastingcenten. Voorzichtigheid geboden. Boekhouden is nooit saai, daar was ik als ondernemer al achter gekomen.

De truck is binnen de kaders van wat mag. Maar conclusie is wel dat er na deze boekhoudtruc er geen vet meer op de botten zit van de gemeente. De trucjes raken op. We zullen heel kritisch moeten zijn op uitgaven, en pijnlijke keuzes moeten maken de komende vier jaar. Dat je het ff weet, lieve kiezer. Een politicus kan wel trucken, maar niet toveren.

Je Irene van de Voort, CDA lijst 1, nummer 11

This entry was posted in CDA, Ede, Gemeenteraad, kredietcrisis and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s