Ik voel mij gebruikt door het NOS jounaal

Koeien zijn liefde, altijd goed behandelen, ondanks milieu-uitscheiding per product.

Lieve kiezer,

gisteren was ik op het journaal, lieve kiezer. Van de NOS, erg leuk natuurlijk.

Helaas heb ik mijn twee zinnen in een hele andere context gezegd. Erg vervelend natuurlijk, nu denken de mensen dat ik van de Partij van de Dieren ben.

Het ging zo. Aalt Dijkhuizen dat is de voorzitter van de Universiteit van Wageningen. Die is wel vaker op het journaal, lieve kiezer. Die heeft gezegd dat landbouw intensief moet blijven, omdat we anders honger krijgen. En dat biologische landbouw, waar ze op het NOS journaal altijd zo lekker naïef en positief over zijn, dat die helemaal niet goed is voor het milieu. Het is niet intensief, de opbrengsten zijn laag. Dus als je kijkt per opbrengst, per boterham, of per aardappel op per glas melk, dan heb je het milieu viezer gemaakt, omdat je meer land nodig hebt.

Nou, dat is natuurlijk niet zo, lieve kiezer.

Want Dhr. Dijkhuizen gaat ervanuit dat er 9 miljard mensen op aarde komen in 2050, en daarna nog meer. Maar er zijn ook modellen die MAXIMAAL 8,1 miljard mensen voorspellen, daarna neemt de wereldbevolking af. Voor ons boeren valt er dan een last van onze schouders natuurlijk.

Heb ik allemaal gezegd tegen de NOS.

Verder kun je natuurlijk ook kijken naar hoe we het voedsel besteden.

Vier op de tien nederlanders is te dik, die eten twee keer te veel. En 25% van het eten gooien we weg. Ik doe dat niet, lieve kiezer, ik eet alle kliekjes altijd op en ik ben ook niet dik. Verder gaat 1/3 van alle graan op aarde naar dieren. Die eten dat, en dan eten wij die dieren. Dat is niet handig als er te weinig eten zou zijn. En als laatste is er biodiesel. 40% van alle mais in de VS gaat op aan biodiesel, dus dat kunnen we ook niet meer eten.

Allemaal gezegd lieve kiezer, tegen de NOS. En belangrijkste conclusie: we kunnen die 8,1 miljard mensen die in de toekomst komen, dus nu allang voeden als het moet. Niks geen productieverhoging nodig. NIET NODIG!! Er is veel te veel.

En daarna heb ik pas gezegd, dat als je biologisch wil eten, omdat dat diervriendelijker is, (en beter voor biodiversiteit, antibioticagebruik, schaalgrootte en bodemvruchtbaarheid, ook gezegd), dat je er dan minder van kan eten. Minder vlees, eieren en zuivel. Per saldo kom je dan goed uit met de uitscheiding per product.

Maar dus in de context van dat er genoeg is!!

En in de context van dat het een vrijwillige keuze is. Daarbij was ik vergeten te zeggen dat biologisch eten lekkerder is, echt veel lekkerder, en gezonder, omdat er meer mineralen in zitten. Maar je mag helemaal zelf weten wat je eet, er is genoeg.

Daarbij  heb ik heel duidelijk gezegd dat ik het eens ben met Dhr. Dijkhuizen dat het geen zin heeft om de boer altijd zo negatief af te schilderen. Altijd maar weer die NOS die de boeren opknoopt aan de hoogste boom. Alsof ze niet van dieren houden en alleen maar geld willen verdienen. Maar dat dat geen zin heeft. Het is de consument die bepaalt hoe wij produceren. Het is de consument die het opeet, en niet duurder uit wil zijn. Wel 10 keer heb ik dat gezegd. Welke vraag er ook gesteld werd, steeds kwam ik daar op uit. Maar nee, dat wil de journalist niet horen, want hij is zelf consument. Zo’n linkse hap, die niet naar zichzelf wil kijken. De boer bepaalt niet hoe dieren behandeld worden, dat bepaald de consument. Die moet bij de supermarkt die biologische kip ook echt afrekenen bij de kassa. Maar die doet dat niet. En de biologische melk staat ook altijd op vrijdag met 25% korting in het schap omdat niemand het koopt. Allemaal niet doorgekomen bij de NOS.

En als laastse heb ik heel duidelijk gezegd dat het dus geen zin heeft om met Wakker Dier en Marianne Thieme de boer zwart te maken. Het is geen wetenschappelijke discussie, het is een politieke discussie over consumenten. Via de Tweede Kamer kun je de dieren niet helpen, dat kan alleen via de supermarkt. Dus je kunt beter op de laatste boer stemmen in de Tweede Kamer, Jaco Geurts, nummer 8 van het CDA. Voor de nuance in de discussie. Want bij de NOS kun je dat wel vergeten. Dat ze dit laatste stemadvies niet hebben uitgezonden bij dit thema, kijk dat kan ik dan wel weer begrijpen.

Wegbezuinigen die NOS. Ze gebruiken je gewoon echt voor wat ze zelf vinden, en ze schrappen ook echt de context waarin je iets zegt. Bah.

Nou, de komende 10 dagen ben ik lekker in stilte retraite, lieve kiezer. Ik hou even mijn mond. En ik ben blij dat je nu allemaal weet wat ik gezegd heb, dan heb ik mijn gemoed weer gerust. En niet vergeten Jaco te stemmen he, ik heb mijn stemkaart al ingevuld voor machtiging. Want ik zit op 12 sept. lekker op mijn boeddhistische kussentje in diepe meditatie. En dit hele verhaal laat ik lekker weer voor wat het is.

Je Irene van de Voort,

Vroege biologische boer bij het CDA, fan van Jaco Geurts.

 

This entry was posted in CDA, Landbouw and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s