CDA Kerngroep Landbouw: 60 mensen!!

Lieve kiezer,

ik ben helemaal in mijn nopjes. De CDA-avond van de Kerngroep Landbouw trok 60 mensen!! Veelal boeren, alles zat er: varkenshouders, melkveehouders, kippen, fruit, glastuinbouw en zelf een bijenhouder begon over zijn megastal! Ook leden van de statenfracties Overijssel en van Gelderland, en van lokale fracties. Het was echt gezellig.

Ik had een zaal gehuurd in Twello, in het Kulturhuus, voor 25 mensen. Dus het paste helemaal niet!! Gelukkig was het mannenkoor in de zaal verderop afwezig, dus iedereen moest zijn stoel oppakken en naar de andere zaal. De beheerder kwam met meer stoelen en mensen bleven maar binnenstromen. Het leek wel een echte ouderwetse politieke avond uit de jaren ’70, toen ik nog op de lagere school zat trouwens, lieve kiezer, maar dan rookvrij. En agrarisch.

Ik kreeg de zaal echt los. We kwamen ver. Iedereen was opgelucht dat we de landbouw zien als een sector die iets moet verdienen, het zogenaamde verdienmodel. We werken voor de markt. Dat is de realiteit, er waren geen kolchoz en sovchoz boeren in de zaal met 250.000 varkens. Zo rond de 5.000 mestvarkens dat is in Nederland echt groot. En de varkenshouders hebben via IKB (Ingegraal Keten Beheer) vrijwillig derde en vierde generatie antibiotica in de ban gedaan. Vrijwillig verboden, voor IKB boeren (dat zijn 99 % van de varkensboeren).

Afijn, het verdienmodel dus. Duurzaamheid via de markt, door consumenten. Compassie werd trouwens meteen geschrapt door de zaal, persoonlijk vond ik dat erg jammer. Ik had de alles verorberende consumenten, de maatschappij, waar wij boeren zo onder gebukt gaan, wel eens de oren willen wassen met compassie.

En vakmanschap, die kwam ook weer boven water. Weet jij lieve kiezer wel niet hoe goed boeren in Nederland zijn in hun vak???? Hoe komt het dat die Nederlandse varkenshouders zomaar zonder derde en vierde generatie antibiotica kunnen??  En dat de varkentjes toch gewoon goed gezond doorgroeien, lieve kiezer? Dat komt door het vakmanschap. Door goed te kijken naar je dieren, door ze te kennen. Noem het rentmeesteren. Kom daar maar eens om in het buitenland.

En voedselzekerheid, dat is de topic voor de toekomst. En daar gaan we voor, lieve kiezer. Met goed moed gaan we voor al die monden produceren. En geloof me, we doen echt ons best.

Er was ook een vleeskuikenhouder die zijn vrouw had verboden kip te kopen bij de Lidl en zo. Vieze kip, veel te goedkoop. Waarom eet die man niet zijn eigen kip, van zijn eigen boerderij vraag je je af? Tja, je mag niet meer zelf slachten op de boerderij, dus ook de vleeskuikenmester koopt kippen. Maar dan wel lekkere, goeie, duurdere kippen.

Neem een voorbeeld aan deze man, lieve kiezer. En wordt lid van het CDA, met compassie wat mij betreft, maar volgens de CDA boeren kan dat echt niet.

Oja, we hebben nu een mailinglist van 60 CDA boeren, die krijgen een verslag. Daarna maken we een CDA visie landbouw met woorden als “verdienmodel” “verantwoordelijke consumenten”, “vakmanschap van de rentmeester” en “voedselzekerheid”. Daar rolt dan vast een resolutie uit voor het volgende partijcongres. Die 25 namen hebben we nu zo bij elkaar. De oude CDA resolutie over landbouw met zinnen als “de natuur ons alles kan bieden wat wij nodig hebben” is dan weer passé. Alsof we de landbouw ontkennen en iedereen weer naakt in de natuur zelf zijn kosje bij elkaar moet scharrelen. Nee die kant moet het niet op, lieve kiezer. Zeker niet met het CDA.

Ad hok kunnen we via de mail werkgroepen bij elkaar roepen op actuele thema’s. Deze voorzien de lokale en provinciale fracties van deskundig advies uit de realistische praktijk. Ook willen we natuurlijk fractieadvies forum worden van de Tweede Kamer.

En Kerngroep landbouw wil dat agrariërs ook weer echt actief worden in de politiek, lieve kiezer. Echte mensen, die niet zeuren over compassie, maar het gewoon zijn. Iedere fractie zijn agrariër. Voor een beetje landbouw en een beetje echte ouderwetse gezelligheid.

Je Irene van de Voort, CDA lid te Lunteren, afdeling Ede, en trekker van Kerngroep Landbouw.

This entry was posted in CDA, CDA Kerngroep Landbouw, Compassie, Landbouw and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s