AA……AHA

Lieve kiezer, ‘

Je hebt vast ook wel eens een AHA-ervaring. Bij een AHA-ervaring ontdek je iets verstandigs, wat je eigenlijk al wist, en wat je nooit meer vergeet.

Ik heb dat heel vaak, lieve kiezer.

Nu de de Rabobank zijn AAA rating kwijt, en teruggevallen tot AA.

Voor het ezelsbruggetje is dat wel fijn. Als je even niet meer weet hoeveel A’s het waren, en je hoopt op de AHA-ervaring, dan tel je snel het aantal A’s in AHA.

De Rabobank is AA. Dat is wel even slikken hier aan onze keukentafel. Wij zitten ook bij de Rabobank, natuurlijk, dus de hele keukentafel, en onze koeien, de stal, ons huwelijk, alles is meteen AA eigenlijk. Als de dokter zou zeggen dat mijn DNA nu DN is geworden, zou ik het minder erg vinden.

Lieve kiezer, ik spaar niet bij de Rabobank, ik leen bij de Rabobank. Ik ben ondernemer, de bank geeft mij geld, als onderpand geef ik de stal. Als ik failliet ga, dan krijgt de bank mijn stal. Dat was de deal, zo ging het vroeger. Maar wat als nu mijn bank failliet gaat? Dan moet ik mijn lening snel afbetalen, omdat de schuldeiser van mijn bank, jij bijvoorbeeld, lieve kiezer, of Jan en Margo, of de Chinezen, bovenop mijn stal zijn gaan zitten, omdat ze geld willen zien. Ik wil helemaal geen lieve kiezers of Chinezen in mijn stal, ik wil koeien in mijn stal. Het zou een enorme toestand worden.

Maar als AHA-ervaring is het wel een hele goeie. Een bank kan failliet, vandaag de dag. Een land ook.

De Rabobank is AA geworden, omdat landen in Europa AA worden, of A of    . De bank zelf is niet veranderd. Hun ideeën ook niet, lieve kiezer. Dat is wel een kleine troost. Want weet je, dat wil je graag vertellen, omdat jij als lieve kiezer een goeie spaarder bent. Soms, als ondernemer, wil je te veel geld lenen. Je wilt bijvoorbeeld 200 koeien in je stal, in plaats van 100, en je gaat naar de bank om geld te lenen, voor een grotere stal. Bij de Rabobank hebben ze zelf ook heel veel verstand van ondernemen, en van risico’s, en dan zeggen ze soms keihard NEE. Omdat je zelf niet genoeg geld van jezelf erbij hebt, of omdat je slechte resultaten haalt. Je krijgt dan gewoon geen geld van vadertje Rabobank. Wat doen boeren dan?? Dan gaan ze naar de ABN. Daar krijgen ze meestal wel geld. Boeren onder elkaar weten precies wie bij welke bank zit, en hoe de zaken er dus voor staan.

En hier zit ‘m de echte AHA lieve kiezer. Jij, Jan én Margo weten nu wel bij welke bank je jullie spaargeld moeten brengen, om niet te eindigen bovenop een stal, samen met Chinezen. Hier zit de hele oplossing voor de kredietcrisis. Het gaat erom dat gewone mensen gewoon werken en hun gewone spaargeld bij een gewone bank wegzetten, die het uitleent aan gewone ondernemers. Jij en ik, lieve kiezer, we zijn er samen bij om de kredietcrisis op te lossen.

Je Irene van de Voort, CD….A lid in Ede, afdeling Lunteren.

This entry was posted in CDA, Jan en Margo, kredietcrisis, Landbouw and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s