Basiscursus verblijfsvergunning voor Jan en Margo, deel 1

Lieve kiezer,

In de fractiecommissie imigratie en asiel is het voor mij meer halen dan brengen. Er valt veel te leren, lieve kiezer. Ik breng jou alleen de feiten, want de rest is vertrouwelijk. Wanneer krijg je in Nederland eigenlijk een verblijfsvergunning???? Een basiscursus verblijfsvergunning, voor jou, lieve kiezer, en voor Jan en Margo. In deze basiscursus verblijfsvergunning voor Jan en Margo kijken we ook met ons hart naar medemensen, met mededogen. Compassie!!

Jan en Margo waren hopeloos verdeelt in de kwestie Mauro. Margo stond al op het punt om haar trouwring naar het hoofd van Jan te slingeren, maar iets in haar hield haar tegen. Die moeder, in Angola, de echte moeder, dat was de reden dat er nooit een verblijfsvergunning is afgegeven voor Mauro. Want nu komt de regel: als er een alleenstaande minderjarige vreemdeling, een kind dus zonder ouders, een wees, in Nederland om een verblijfsvergunning vraagt, dan krijgt hij die!! Maar alleen als hij echt geen ouders of familie meer heeft in zijn eigen land. Dus alleen de echte wezen. De kinderen die echt moederziel alleen op de wereld staan, die mogen komen. Dat is humaan, dat is mededogen, daar staat het CDA in al haar Compassie natuurlijk volledig achter.

Maar nu de toepassing van deze regel op Mauro. Mauro kent zijn moeder, en belde er twee keer per maand mee. Later heeft hij dit ontkent, zijn pleegmoeder heeft zelfs zijn echte moeder helemaal ontkent. Mauro is zo ver niet gegaan (uit het feitenrelaas van de CDAfractie).

Leers heeft dus eigenlijk een salomonsoordeel moeten vellen. Er waren twee vrouwen, die beiden de moeder waren van Mauro. Salomon stelde voor het kind in tweeën te hakken, waarop de echte moeder zei: “nee, nee, geef het dan maar aan haar.” Zo zijn er veel Angolese moeders die hun kind een toekomst gunnen in een ander land, maar als je zo arm bent, dat je in staat bent om je kind weg te geven, dan is het gerechtigheid als je het terugkrijgt. Als we Mauro hadden gehouden, in Nederland, zouden we zovele Angolese moeders verleiden om hun kind mee te geven aan een mensenhandelaar. Wie daar zijn ogen voor sluit, zou eens eerlijk naar zichzelf moeten kijken, en respect moeten hebben voor het salomonsoordeel van Leers.  

Je Irene van de Voort, CDA lid te Lunteren, afdeling Ede.

This entry was posted in CDA, Jan en Margo, Mauro and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Basiscursus verblijfsvergunning voor Jan en Margo, deel 1

 1. Norbert Mergen says:

  Beste Irene, dat denk je, maar het is in de praktijk toch echt anders.
  “Onze” Joseph is als kind gevlucht uit de burgeroorlog in Sierra Leone. Voor zijn ogen zijn familie uitgemoord, hij meegenomen door de rebellen, enzovoorts.
  Kwam als kind – ama – hier, heeft nooit een verblijfsvergunning gehad. Is psyschisch zwaar getraumatiseerd. Toen ie 18 was werd hij uit het ama-centrum gezet met de boodschap: nu moet je terug. Maar het was (nog) niet veilig, dus kreeg ie een verblijfsvergunning voor drie jaar. Ondertussen verzoek op medische gronden: ja, bureau medisch advies erkent zijn problemen, ja ze erkennen dat ie pillen nodig heeft, ja ze weten dat er in SL geen psychiaters zijn en ja ze weten dat ie in SL geen pillen kan krijgen. Maar omdat ze niet verwachten dat hij binnen 3 maanden de hand aan zichzelf slaat, kan ie wel terug. De ambassade van SL zegt hem niet te willen, zowel met de IND is ie daar geweest als met mij (in Brussel – stel je een B-film voor en nog slechter en je hebt de ambassade gevangen). Zoals de politiek het wil, is hij nu illegaal. Hij krijgt al jaren geen geld meer van de staat en gedraagt zicg gedeisd – want o wee als ie een appel pikt. Zoals de geeerde fractievoorzitter van het CDA zei in de Telegraaf: als ze zelfs een mars stelen zijn ze krimineel en moeten ze terug (wat dus niet lukt, maar dat terzijde.)

  Dit, Irene, is de bittere werkelijkheid. Woorden zijn mooi, maar de praktijk is veel erger.

  Joseph is nu 27 en is 11 jaar in Nederland, van zijn 21ste tot nu wordt zijn toekomst vergooid, wordt hij psychisch kapot gemaakt door het gedraal der Staat en de politiek. Hij mag sinds zijn 21ste (de 3 jaar na 18) geen onderwijs meer volgen. Ja, dat mocht wel, als ie het zelf betaalde (iets van 3500 per maand….)

  Sorry, maar ik moet het even kwijt. We zijn in dit land zeer onmenselijk bezig. En ik zeg even niets over het CDA – dat denk ik alleen maar…

  Groet! Norbert

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s