Er is een nieuwe profeet opgestaan: Koert van der Velde

Lieve kiezer,

Als multi-religieuze ziel hou ik altijd goed in de gaten of er geen nieuwe religies uitgevonden worden. En ja hoor, vorige week, lieve kiezer. Bleek dat ik er altijd al in geloofde! Het bewijs dat ik als ziel mij gelukkig niet los ontwikkel van de tijdsgeest.

Koert van der Velde is gewoon gepromoveerd, aan een universiteit. Dit is ook de tijd dat wetenschap en religie elkaar weer erkennen als levenspartners. Dit niet alleen in de beta wetenschappen, waar kwantumfysica perfect wiskundig beschrijft wat religie bedoelt, maar nu dus ook in de alfa hoek, waar Koert van der Velde wetenschappelijke verklaart hoe we religieus bezig zijn in de maatschappij.

Koert stelt dat niemand eigenlijk meer gelooft in leerstellingen. Dus bijvoorbeeld: Jesus was de zoon van God, omdat hij gestorven is aan het kruis, zijn al onze zonden vergeven. En áls je dat maar gelooft, dan heb je toegang. Geloof in een leerstelling, als voorwaarde, om toegang te krijgen tot de kerk, en tot een God die valt binnen die leerstelling. Dat doen mensen niet meer, ze willen erbuiten kijken. Ze durven dat ook. Vandaag nog las ik in de krant dat de Nederlandse bisdommen bekend maken dat tientallen, zo niet honderden katholieke kerkgebouwen moeten sluiten de komende 10 jaar. Bij de protestanten is het al hetzelfde liedje. Te voorwaardelijk, dat geloof van de kerk.  Hoe gezellig het er vroeger ook was.

Nee, nee, daar zijn we klaar mee, vandaag de dag. Jij en ik, we geloven dat niet meer, lieve kiezer. Maar we geloven ook niet meer in Hercules van de onderwereld, en dat Wodan met zijn paard en wagen de donder laat rollen aan de hemel. We hebben tenslotte zelf al een robot lopen op Mars, die foto's opstuurt naar de Aarde.

Maar wat gaan we dan wel doen?? We zijn anti-autoritair. We gaan het zelf doen. We willen het ervaren, zodat we weten. We willen onderdompelen in de echte waarheid. Of liefde of het goede, of het leven zelf doorgronden. Wat is het leven, wat is er uberhaupt eigenlijk in Godsnaam de hele tijd aan de hand hier in dit leven?? Hoe komen we verder in een antwoord op deze vraag?? We gaan maar gewoon op pelgrimstocht naar Santiago, niet omdat we geloven, maar wie weet gebeurt er iets, zodat we zelf weten wat. We gaan 10 dagen op een kussentje zitten in de stilte, zonder te praten, wie weet zit het in de stilte. We gaan de Koran lezen, niet om te geloven, maar wie weet staat er iets in dat er toe doet. We gaan op Vision Quest bij de indianen. We zitten een weeken in een katholiek klooster en zingen. We gaan op ons kop staan bij de Yoga. We zij op zoektocht, we flirten met God. Geen weg is ons te dol. Als we maar niet hoeven te geloven.

Dat laatste zegt Koert: "We flirten met God". We zijn religieus, maar we geloven niet. Briljant gevonden. Nog wetenschappelijk ook. En Koert sprak heel veel mensen die iets vonden. Een ervaring. Liefde, eeuwigheid, God. Allemaal heel dichtbij en te ervaren. In Trouw schreef hij jarenlang in zijn column een ervaring op van iemand.

 Ik hoop dat Koert een ludieke dood sterft, zodat we in ieder geval weer in hém kunnen geloven.  Zijn leerstelling wordt dan hopelijk iets met compassie, lieve kiezer. Net zo als vroeger, in de kerk. Misschien kunnen we die oude deuren dan weer openen, al was het alleen maar voor de rust. En omdat we dan niet alleen hoeven te zoeken, lieve kiezer.

Je Irene van de Voort, CDA lid te Ede.

This entry was posted in CDA, Landbouw and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s