De Chinezen komen! Het CDA is er klaar voor.

Lieve kiezer,

van alle religies intrigeert het hindoexefme mij het meest. De kern is: leef je leven, dat zal je inzichten opleveren. Je moet een zoon baren, nooit koeien doden, laat staan opeten, en in Varanassi dood gaan. Het hindoexefsme is dus  lastig te combineren met het beroep van melkveehouder. Bij elke koe die ik naar de slacht doe, verdoezel ik mijn karma.

Maar toen ik nog geen boerin was, op één van mijn zwerftochten over de wereld, vroeg ik aan een hindoe, om mij tot hindoe te dopen. Ik kreeg een geschrokken antwoord: "oooh, nee!  Verander nooit van religie! Jij bent een Christen!" Door Christen te blijven, voel ik mij toch enigszins een goede hindoe.

Om uit deze lastige paradox te ontsnappen, lees ik het taoxefsme. Dat is de religie van de Chinezen. Bij de Chinezen is alles totaal anders. Voor ons bijna niet voor te stellen. Alles is zoals het is, op het moment, er is geen toeval. Er is dus helemaal geen toeval. Probeer dat eens voor te stellen. En alles komt weer in een circeltje terug, met name de tijd.

Een mooie tekst uit hun boek is De Terugkeer. Gaat over het CDA denk ik:

"Na een tijd van verval komt het keerpunt. Het sterke licht, dat voorheen was verjaagd, keert terug. Er is beweging. Deze beweging is echter niet geforceerd. Het bovenste teken K"oen heeft als karakter de overgave. Er is dus een natuurlijke beweging, die vanzelf ontstaat. Daarom gaat de omvorming van het oude ook heel gemakkelijk. Oude dingen worden afgeschaft, nieuwe dingen worden ingevoerd; beide maatregelen zijn in overeenstemming met de tijd en hebben daardoor geen schadelijke gevolgen. Er worden verenigingen van gelijkgezinden gevormd. Maar deze aaneensluiting voltrekt zich volkomen openlijk, de tijd ervoor is gunstig; daarom is er geen sprake van zelfzuchtig particularisme en worden er geen fouten gemaakt. De terugkeer ligt in de loop van de natuur. De beweging is kringvormig, de weg is in zichzelf besloten. Daarom behoeft men niets kunstmatig te overhaasten. Alles komt vanzelf, als het de tijd ervoor is. Dat is de zin van hemel en aarde."

Mooi hè. Nu las ik in Nieuwe Oogst dat de Chinezen onze failliete melkfabriek in Ommen hebben overgenomen. Er zat al een corrupte Griek die eigenaar was, maar nu dus de Chinezen. Vanaf aanstaande maandag draaien we weer in Ommen. Op Chinese centen.

Eerlijk gezegd hoop ik dat het daarbij blijft, lieve kiezer. Binnenkort moet onze boerderij ook de financiering verversen, maar wij zitten gewoon bij de Rabobank. Ik hoop dat jij daar wat spaarcentjes hebt staan, lieve kiezer. Het gaat natuurlijk maar om een klein bedrag. Ik hoop dat  ondanks het mooie boek van de Chinezen, ik ze niet hoef te bellen voor geld. En ik wil ook niet dat straks ons mooie Friesland Campina een Chinese eigenaar heeft. Ik wil dat wij zelf weer die verantwoordelijkheid nemen, lieve kiezer. Want ik wil niet alles lenen van de Chinezen. Ik hoop dat jij en ik niet op te grote voet blijven leven, lieve kiezer.  Dan komt de terugkeer vanzelf.

Je Irene van de Voort, CDA lid te Ede.

This entry was posted in Bleker, Landbouw and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s