Helemaal gelukkig, en het NRC valt binnen.

Ohhh, lieve kiezer,

ik ben helemaal gelukkig.

Vandaag bij de Werkplaats Frissen geweest, van het CDA, in Gelderland. Het nieuwe motto van het CDA wordt, naar alle waarschijnlijkheid: je persoonlijke verantwoordelijkheid nemen.

Voor jezelf, lieve kiezer, en voor de ander. Voor de maatschappij, zo je wilt, maar in iedergeval ga jij het helemaal maken. Niet de markt, niet de overheid maar jij. En ik ook.

Niet het liberalisme, niet het socialisme, maar persoonlijke verantwoordelijkheid. Jij en ik, lieve kiezer. New en hot als ideologie, passend bij de problemen van deze tijd.

Maatschappelijke problemen van deze tijd spelen wereldwijd. De macht van nationale overheden is beperkt. Dus jij moet zelf beter consumeren en leven, en anders de zondvloed. Je verantwoordelijkheid nemen. Iets anders is machteloos. Geen beter voorbeeld dan de discussie over resistente antibiotica.

In de afgelopen ledenvergadering, van het CDA , in Gelderland, was ons tweede kamerlid uit Gelderland, Henk Jan Ormel, behoorlijk aangedaan. Hij is woordvoerder landbouw, en was neergezet in het NRC, als dierendokter en spindocter van de antibioticamaffia. Baas en zakkenvuller. Duidelijk een gevalletje zwarte piet toeschuiven in een complex en urgent en gelukkig actueel maatschappelijk probleem. Antibiotica Resistentie. Maar zo makkelijk kom jij er niet vanaf, lieve kiezer.

Henk Jan Ormel kan dit probleem niet oplossen. Het lukt alleen als jij je persoonlijke verantwoordelijkheid neemt. Als jij vlees gaat betalen (3x zo duur) dat gemaakt is zonder antibiotica, of met zorgvuldig gebruikte antibiotica. Onze Nederlandse boeren kunnen het nog zo goed doen met hun antibioticagebruik, ze moeten hun vlees ook verkopen. En zonder antibiotica, of met zorgvuldig gebruikte antibiotica,  is dat wel wat moeilijker, en ook een stuk duurder. Dus ga het maar eens vragen op de markt, dan komt het vanzelf. Jij staat aan het roer, niet de overheid. De overheid kan dit niet sturen, al zou ze het wel willen. Haar macht is beperkt. Jij kan namelijk het goedkope vlees uit het buitenland, geproduceerd met sloten vol antibiotica, reken maar dat dat gebeurt elders in de wereld, hier gewoon in de supermarkt kopen. Onze grenzen zijn open. De macht van overheden in beperkt in een globaliserende werld. Jij staat aan het roer, lieve kiezer. Dus denk effe na, voor je iets in je mond stopt, lieve kiezer.

En antibiotica resistentie houdt niet op bij de Nederlandse grens. Helaas. Hoe andere landen produceren, heeft invloed op ons leven. We zijn overgeleverd aan de best practice in de wereld. En jij doet daar natuurlijk aan mee. En Nederland is zo'n best practice land. Niet zo mopperen op onze mini megastallen, alsjeblieft, lieve kiezer. Als de Nederlandse veetelers het niet zorgvuldig kunnen, kunnen ze het nergens. Onze boeren hebben de wereld iets te leren,  lieve kiezer. In Brabant is een gewone gangbare grote varkensboer pardoes antibioticavrij geworden. Niet uit principe, maar tot nu toe. Gewoon, omdat hij dat kan, omdat hij een goeie boer is, die varkens kan houden. Dat is een vak hoor. En hij neemt zijn verantwoordelijkheid. Nu jij nog, lieve kiezer.

Met de woorden van Hans Hillen in Trouw  van 8 januari: "Een wereld zonder grenzen heeft sterker dan ooit behoefte aan gemotiveerde gemeenschapszin op basis van doorleefd persoonlijk ethisch bewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel. Gerechtigheid is ieders aangelegenheid. Christen-democratie (of Compassie-democratie, red.), die niet zozeer overneemt en oplost, maar uitdaagt en bemoedigt, is actueler dan ooit. "

Maar nu komt het, er stond zomaar een freelancer aan de deur die misschien iets mocht schrijven voor het NRC, over ons bedrijf. Laten wij nou net helemaal antibiotica vrij werken. Van de 19.000 melkveehouders, zijn er 300 biologisch, en daarvan zijn er 10 antibiotica vrij, waaronder wij.

Ik hoop dat dit verhaal zijn weg vind in de publieke opinie. En dat jij vanavond biologisch vlees eet. Heeeeel duur. Maar wel interessant. Best practice. Persoonlijke verantwoordelijkheid.

Of begin een winkeltje in vlees geproduceerd zonder antibiotica. De wereld heeft helden nodig.

Lid worden van het CDA kan natuurlijk altijd, op www.cda.nl

Je, Irene van de Voort, CDA lid in Ede.

This entry was posted in Bleker and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s