Verlies dwingt oude mannetjes tot navelstaren

Lieve kiezer,

we hebben 6 zetels verloren in Gelderland. Zijn we nu diep genoeg door het stof gegaan? Hebben we al iets geleerd??

De voorkeursstemmen zijn nog niet bekend, ik ben heel benieuw hoe ik het zelf gedaan heb binnen het CDA. Daar moeten we nog ff op wachten, kan wel twee dagen duren.

Het CDA moet iets. Het verlies dwingt de oude mannetjes tot navelstaren. Hoe jong van geest ze ook zijn. We moeten iets leren. We moeten iets met onze identiteit om weer fysiek jonge mensen aan te trekken. Anders wordt het CDA met de laaste bejaarde begraven. We moeten dus ook staren in de C. Wat ik zie, proef, voel, en wat mij opwindt, is de openheid. Ik zie dat het ze gaat lukken. Het is precies dezelfde kwestie als waar de nieuwe Arabische democratieën voor staan: gaan we voor het geloof, of gaan we voor de openheid, zonder het geloof weg te gooien. In de geest van het geloof, meegaan met de tijd.

Vandaag een mooi artikel in NRC-next over het einde van de geschiedenis (Fukuyama). Van alle staatsvormen komt de democratie bovendrijven. Het ís de menselijke maat. Als jij en ik gelijkwaardig met elkaar omgaan, lieve kiezer, dan komt de democratie in ons samenleven vanzelf bovendrijven.

In de staatsrechtelijke hoek is het de democratie, in de religieuze hoek is het de compassie. Van alle inspiraties, is compassie de meest universele. Het zit in alle religies, want het ís de menselijke maat. Het is wat we uitvinden, als we proberen te leven naar hoe we in elkaar zitten, in al onze Goddelijke perfectie. Compassie is verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, en voor de ander. Daarin ontmoet je vanzelf ook nog God, of hoe je haar ook noemen wilt. Het is je menselijkheid goddelijk laten zijn, door je vrijheid vorm te geven in een verantwoordelijkheid.

Compassie is je naaste liefhebben als jezelf, lieve kiezer.

Compassie-democratie is het einde van de geschiedenis. De liberale democratie waar Fukuyama het over heeft, vind ik net iets te kaal. Ik mis de ander, de mens. En ik mis God.

De jeugd is geloviger dan ooit, als je het maar wilt zien. Als we Compassie-democratie kunnen verbinden met een Compassievol Democratisch Appel in het CDA, dan hebben we de toekomst, lieve kiezer.

Je Irene van de Voort, in spanning wachtend op de uitslag van de voorkeursstemmen.

This entry was posted in CDA, Natuur and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s