Staatssecretaris Ben Knapen is weer naar huis

Lieve kiezer,

wat een avonturen weer in de campagne. Een echte staatssecretaris op de boerderij. Ben Knapen. Niet die van landbouw, maar van buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking. Het kan verkeren. De landbouw globaliseert. Van alles dat we hier produceren, wordt 70 % elders in de wereld opgegeten, en visa versa. We importeren ook ongeveer 70 % van ons voedsel.

We hadden ook buitenlandse studenten uitgenodigd van PTC+, een opleidingsinstituut. Er waren studenten uit Buthan, Vietnam, Indonesië, en uit landen in West Afrika. En dat voor een provinciale verkiezingscampagne. Moslims, Boeddhisten, Christenen. Een van de studenten meldde dat hij in een militaire dictatuur woonde. Alles is relatief. Het CDA was opeens een parij in een democratie van een klein Christelijk landje.

En wat leverde deze bril ons op? Allereerst veel gezelligheid. Ondanks dat er bijna geen kiezers waren, lieve kiezer. Er was gelukkig één zwevende kiezer. Dat was een lid van het CDA die nu Partij van de Dieren ging stemmen. Nou vraag ik je. Zoveel zweverigheid kon ik ook echt niet tegenop. Megastallen gewoon verbieden, omdat we Christenen zijn, was zijn credo. Alsof we al die grote stallen dan als kerk kunnen gebruiken.

Ik legde het verschil uit tussen biologische landbouw en gewone landbouw. Een biologische landbouw is eigenlijk een levende landbouw. Je maakt gebruik van micro-organismen, in de bodem. Alle onderdelen van het systeem, de bodem, de mest, het gras, de koeien, de melk, de kaas en uiteindelijk ook de consumenten, laat je elkaar de bal toespelen door zo min mogelijk in te grijpen. En dan wordt het vanzelf lekkerder. Dus als biologisch boer kun je ook meer vragen voor je product, en dat geef je weer terug aan de dieren.

Als mensen de kaas proeven, dan snappen ze het ook.

Lieve kiezer, je bent gewoon onderdeel van de boerderij waar je van eet. In ontwikkelingslanden snappen ze dat. Nu wij nog.

Dus wat je ook stemt, schuif je eigen verantwoordelijkheid voor megastallen niet af op de politiek. Neem je persoonlijke verantwoordelijkheid voor het leven van de dieren. Zo werkt het. Zie die realiteit, en stem CDA. Het CDA ziet die realiteit ook.

Stemmen kun je ook op mij, Irene van de Voort, biologisch boerin op de Gelderse lijst van het CDA. 

This entry was posted in Bleker and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s