Basiscursus provinciale verkiezingen

Lieve kiezer,

Er zitten wel drie Gelderlanders in mijn ski klasje! Die stemmen nu waarschijnlijk allemaal CDA, op mij, lieve kiezer. Ik heb er natuurlijk flink de smoor in dat ik geen campagnemateriaal heb meegenomen, maar ondanks dat kreeg ik het debat flink los in de skilift. Het kwam neer op een basiscursus stemmen voor de Provinciale Staten.

De vraag is natuurlijk waarom je CDA zou stemmen, en dan ook nog wel op mij? Dat laatste is helder, omdat ik de enige CDA'er ben, die dagelijks blogt. Die stelling durf ik wel aan.

Verder heeft het CDA in Gelderland drie one-liners: "Snel thuis in Gelderland", "Veilig thuis in Gelderland" en "Mooi thuis in Gelderland". Die laatste is geen ironie, in de zin van: daar ben ik mooi klaar mee, maar gaat over het landschap en de mooie landbouw.

"Snel thuis in Gelderland" gaat natuurlijk over wegen. In de skilift bestelde iemand een rondweg bij Veenendaal en iets bij Barneveld. Meteen heb ik die toegezegd, voor wegen kun je echt het beste CDA stemmen. Of VVD, kan natuurlijk ook. Maar bij het CDA doen we ook heel veel aan openbaar vervoer, dus dat is dan beter voor het afkopen van je schuldgevoel. De Valleilijn bijvoorbeeld, voorheen Het Kippelijntje, is door inzet van het CDA weer leven ingeblazen. De treinreizigers spatten die trein uit, de trein schreeuwt alweer om een extra wagonnetje, lieve kiezer. Ik zit er zelf ook vaak in, ik heb een hekel aan autorijden. En aan skieën trouwens.

"Veilig thuis in Gelderland" is, moet ik eerlijk bekennen, eigenlijk geen provinciaal thema. Maar omdat jij, lieve kiezer, het belangrijk vindt, hebben we dat er wel van gemaakt. Gemeenten en het Rijk gaan over veiligheid, lieve kiezer, doordat zij de bevoegdheid hebben over de politie en jeudzorg. Maar de provincie kan wel iets doen met zogenaamde "regiocontracten". Dan geven we vanuit het provinciehuis geld aan de regio's, en die moeten daar dan concreet iets mee doen. Veiligheid opschroeven bijvoorbeeld. Dus vandaar. "Veilig thuis in Gelderland."

"Mooi thuis in Gelderland" gaat over het landschap. Onze lijsttrekker Jan Jacob van Dijk heeft al een agrarische hoofdstructuur uitgeroepen over Gelderland. De boeren gaan het doen, agrarisch natuurbeheer. Het overige natuurbeheer wordt vanuit het rijk al stilgelegd, door die minister zonder stropdas die altijd zo natuurlijk overkomt. Henk. Ik ben echt fan van hem.  Tja, het geld is op. Die 18 miljard bezuinigen, dat is geen kattepies.

En… onze troefkaart, lieve kiezer, we gaan 12,5 % van de "Nuon gelden" op maken. Er staat in ons verkiezingsprogramma dat dat eventueel wel kan. De provincie Gelderland heeft namelijk 4 miljard op de plank, de zogenaamde "Nuon gelden", van de verkoop van de Nuon. Dus 12,5 % is dan 500 miljoen. In tijden van crisis moet je daar wat mee. Over de balk smijten, wat een leuke klus. Daarom alleen al wil ik in de provinciale staten, en daarom, lieve kiezer, is het belangrijk, lieve kiezer, dat jij een bewuste keuze maakt…als je kiest.

Wil je meepraten waaraan we die 500 miljoen gaan besteden?? Veiligheid? Of toch die rondweg bij Veenendaal? Of een extra wagonnetje aan Het Kippelijntje? Of allemaal en dan dat % opschroeven?? Wordt gewoon lid van onze gezellige partij. Dat is nog nooit zo leuk geweest als nu, lieve kiezer. Bij ons moet je de koffie en het bier altijd wel zelf betalen, want wij van het CDA zijn nette bestuurders. We gaan die 500 miljoen niet opzuipen op politieke feestjes.

En stem op mij, je Irene van de Voort, nr 25 op de lijst van het CDA.

This entry was posted in Bleker and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s