rentmeesters en indianen houden van de natuur

Lieve kiezer,

op de pistes van Oostenrijk waarde vandaag tot overmaat van ramp ook nog een sneeuwstorm. De bergen waren niet meer van de eeuwige sneeuwvelden te onderscheiden, en ik vroeg mij regelmatig af aan welke kant van de dood ik eigenlijk stond. Maar de skileraar kreeg met dezelfde eeuwige grapjes iedereen weer ploegend beneden.

En een journalist van "Vee en Gewas" belde! Bovenin de skilift, lieve kiezer. Dit is een scherp blad, met een regionaal karakter, voor boeren. De realisten onder de agrarische kranten, altijd interessant. Speciaal voor de lezers van dit blad, vandaag een visie op de natuur.

Het CDA schrapt in de Ecologische Hoofdstructuur, en pleit ervoor de schaduwwerking van onbetaalbare natuurplannen op te heffen. Pragmatisch, maar wat mij betreft ook met overtuiging.

Natuurbeheer vandaag de dag is verworden tot het kil en koud tellen van soorten. Hoe zeldzamer, hoe liever. Iets klopt daar niet aan, maar de rentmeester van het CDA heeft geen duidelijk weerwoord.

Van alle mensen leven de indianen het dichtst bij de natuur. Gelukkig kun je bij hen, een "zoektocht naar een visie" doen. Je wordt dan drie nachten in de natuur gezet, met niks. Je moet gewoon staan, lieve kiezer, verder niks, tot je een visie te pakken hebt. Geen eten, geen drinken, wel een dekentje. En wel een wc-rol trouwens, maar dat is volgens mij een grapje van de indianen aan de blanke medemens die op "zoektocht naar een visie" wil. Ik heb een hekel aan ski-pistes, maar verder ben ik altijd wel in voor iets wilds. Zodoende heb ik mij ook overgeleverd aan een "zoektocht naar een visie" in de natuur, bij de indianen. En wat bleek??

Ik stond naast een laurierheg en een beuk. Volgens de soortenfreaks is die laurierheg fout, en de beuk is goed. Want de laurierheg is niet inheems, die komt hier oorspronkelijk niet vandaan. De beuk wel, lieve kiezer. Dus omhakken die laurierheg en koesteren die beuk. Dat is natuurbeleid vandaag de dag. Maar als je er drie nachten naast gaat staan, dan blijkt dat helemaal niet zo te zijn. Die beuk en die laurierheg zijn precies even waardevol!! Er is geen enkel verschil. Natuur is er gewoon.

Dus kappen met dat kappen. Bij ons in de buurt is een heel mooi natuurgebiedje omgehakt, lieve kiezer, vanwege vage gedachten over inheemse soorten. Onzin. De natuur moet je gewoon zijn gang laten gaan. Dan is het pas echt natuur. Je kunt er hooguit stil bij blijven staan, en verder moet je er gewoon in leven, en in boeren.

De meeste boeren weten dat eigenlijk al, zonder een ingewikkelde "zoektocht naar een visie" te doen bij de indianen. Want zij leven ook in de natuur.

Zo, die zit. Agrarisch natuurbeheer dus. Daarvoor moet je bij het CDA zijn.

En je kunt op mij stemmen. Rentmeesters, indianen, laurierheggen en beuken, het is mij allemaal goed. Je Irene van de Voort, nr. 25 op de Gelderse lijst van het CDA.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s