Skieën en kernenergie: gevaarlijk.

Lieve kiezer,

Ik ben nog steeds op vakantie in Oostenrijk, en had gerust verkiezingsmateriaal mee kunnen nemen om campagne te voeren, want het stikt hier van de Nederlanders. 

Persoonlijk hou ik helemaal niet van een actieve vakantie, om heel eerlijk te zijn. Wandelen, fietsen en het levensgevaarlijke skieën, het is tijdens een vakantie allemaal niet aan mij besteed. Geef mij maar een stretcher en een parasolletje. In mijn dagelijkse leven loop ik de hele dag door, altijd bordevol energie. Mijn schoonouders zitten na 50 jaar huwlijk nog steeds op de stoelen die ze kregen bij hun trouwen, "Want," zegt mijn schoonvader dan, "wij hadden vroeger nooit tijd om te zitten." Tegenwoordig is het boerenleven iets minder hard, er is zelfs tijd voor politiek, maar toch. Op vakantie gedraag ik mij het liefst als een zonnepaneel. Lekker opladen.

Dit brengt mij op het thema energie, lieve kiezer. Het CDA is voor kernenergie. Tijdens campagnetijd begint Maxime Verhagen zelfs te wapperen met kerncentrales. Nu kun je het nooit voor 100 % eens zijn met een politieke partij, dat is de grap, lieve kiezer. Je moet kiezen. Maar die kernenergie, die zit mij niet helemaal lekker. Het is gevaarlijk, nog véééeeel gevaarlijker dan skieën, en het afvalprobleem is nog niet opgelost.

Een vage computerworm met de naam Stuxnet heeft vorig jaar één vijfde van het Iraanse kernprogramma lam gelegd, lieve kiezer. Cybercrime. Dat stond vandaag nog in de Telegraaf, lieve kiezer. En in Duitsland zijn ze oud kernafval uit een zoutmijn aan het uitgraven, omdat het toch niet veilig genoeg ligt. Kernenergie, ik geloof er gewoon niet in, ook  al is het nog zo goedkoop.

Als ik dan moet kiezen, heb ik liever CO2, en alle klimaattoestanden van dien. Bovendien geloof ik dat duurzame vormen van energie zich snel ontwikkelen. Dat geloof ik dan weer wel, vraag me niet waarom. Ook al zie ik wel hoe duur die nog zijn, en hoe klein de bijdrage is aan ons gebruik.

Dus, lieve kiezer, als, áls ik in een fractie kom, dan stem ik met de fractie mee. Altijd. Dat noemen ze fractiediscipline bij het CDA. Dus binnen de fractie mag je discussiëren, maar je treedt samen naar buiten met een meerderheidstandpunt. Anders kun je geen politiek bedrijven. Maar, nu komt het, bij kernenergie zal ik dat nooit doen. Dan stem ik tegen. Altijd. Want anders krijg ik last van mijn geweten.

Dat je dat wel even weet, lieve kiezer, voor je op mij stemt. Nu moet ik er wel bij zeggen dat de kwestie in Gelderland  niet speelt. Een Gelderse non-issue dus. Maar toch, ik ben would-be tegenstemmer in deze kwestie. 

Ik hoop dat je dat fijn vindt, en met extra veel genoegen op mij stemt. Op 2 maart, lieve kiezer, dat is al bijna.

Irene van de Voort, nr 25 op de lijst van het CDA van Gelderland.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s